Lehet, hogy a macskámnak ételallergiája van?

Ahogyan nálunk embereknél, úgy cicáinknál is bármikor előfordulhat, hogy egy új étel allergiás reakciót vált ki belőle. Mi sem vagyunk hozzászokva a langusztához és a külföldi turista gyomrát is jelentősen megviseli a házias pacalpörkölt. Macskáink miért működnének másképpen egy új eledel kóstolása után?

Fontos rögtön az elején lefektetni, hogy az ételallergia nem ugyanaz, mint az ételérzékenység. Az ételérzékenység általában befolyásolja a macska emésztését, ami hányásban vagy hasmenésben nyilvánul meg, de az ételallergia a legtöbb esetben bőrkiütésként jelenik meg. Éppen ezért ha a macskád sokat vakaródzik és tutira biztos vagy benne, hogy nincs benne bolha és kizártad azt a lehetőséget is, hogy az udvaron evett meg valami gyomnövényt (ez sajnos sűrűn megeshet kinti vagy kinti-benti cicáknál), akkor minden bizonnyal kis kedvenced táplálékában van valami, ami a bajt okozza.

Ismételten szeretnénk felhívni a figyelmedet arra, hogy ha ilyet tapasztalsz, az nem a te hibád, ne emészd magad emiatt! Állatorvosi vizsgálatok ugyanis azt mutatják, hogy a macskák simán allergiásak lehetnek azokra az összetevőkre is, amelyeket egész életükben ettek, egyszerűen a kor előrehaladtával csak úgy a semmiből kialakul náluk.

Hogyan kezelhető a macska ételallergiája?

A kérdésre a legmegfelelőbb választ az állatorvos fogja megmondani, ő lesz az a szakember, aki segíthet kideríteni, hogy a cicának van-e ételallergiája. A legtöbb esetben mindig más étrendet javasol egy allergiás tünet észlelését követően, ami általában valamilyen „gabonamentes” vagy „korlátozott összetevő”-ket tartalmazó macskaeledel. A gabonamentes macskaeledel nem tartalmaz búzát, kukoricát vagy szóját, amelyek néha reakciókat válthatnak ki a macskákban, a korlátozott összetevőkből álló macskaeledel pedig gyakran alternatív fehérjékből készül, mint például a lazac, a pulyka vagy a kacsa.

Hogyan változtassam meg a macskám étrendjét?

Állítsd át macskádat egy új eledelre úgy, hogy a szokásos étkezésében egy kis újjal kevesebbet teszel neki a régiből és egy kis újjal többet az újból és minden nap fokozatosan legyen kevesebb a régi, de több az új. Egy hét után a cicád biztosan át fog így állni az új finomságra.

És ha már az állatorvossal konzultálva kiderült, hogy a macskád allergiás valamilyen összetevőre, akkor minden egyes eledel vásárlásánál legyél körültekintető és olvasd el a macskakaján lévő összetevők sorát! Semmiképp ne vegyél olyat, ami veszélyt jelenthet kis kedvenced egészségére!

Ha pedig bármilyen új tünetet észlelsz, azonnal fordulj állatorvoshoz!

© 2021 Fáklya Rádió · Weboldal: ArtCorner

Artisjus Engedélyszám: W/001506/2020

Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság,
1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. - honlap: www.nmhh.hu

Fáklyarádió - Fény a sötétben