2 millió műanyag darabkát iszunk meg, ha palackos vizet fogyasztunk

Egy friss tanulmány szerint egy másfél literes palackozott víz, átlagosan 240 000 műanyagszemcsét tartalmaz.

Ez a kutatás rávilágít annak fontosságára, hogy a csapvizet üveg- vagy rozsdamentes acél flakonokba töltsük és tároljuk. A műanyag részecskék leválása ugyanis, hasonlóan a bőrsejtek folyamatos leválásához, hangsúlyozza, hogy újra kell gondolni a műanyag felhasználását különféle élelmiszer- és italtermékek csomagolásában.

Mindennapjainkban a műanyag felhasználása életünk szerves részévé vált, de használatának az emberi egészségre gyakorolt következményei egyre nagyobb aggodalomra adnak okot. A legújabb kutatások egyértelműen rávilágítanak a műanyagfogyasztás lehetséges veszélyeire, különösen az ivóvízzel kapcsolatban. A tanulmány azt hangsúlyozza, hogy a műanyaggyártásban használt vegyszerek bejuthatnak a szervezetünkbe és potenciális kockázatot jelenthetnek különböző szerveinkre, köztük a májra, a vesére, de még a fejlődő magzatra is.

A vizsgálatok továbbá riasztó eredményeket tártak fel, amelyek arra utalnak, hogy a fejlődő baba létfontosságú szerveiben műanyag vegyi anyagok jelennek meg mindössze 24 órával azután, hogy a várandós anya lenyelte a műanyag részecskéket, azaz műanyag palackos vizet fogyasztott. Ezenkívül mikro- és nanoműanyagokat mutattak ki például az emberi méhlepényben, a tüdőszövetekben, a székletben és a vérben is.

A műanyag palackban tárolt ivóvizek fogyasztása a kutatásban egyértelművé vált, hogy összefüggésbe hozhatók az endokrin zavarokkal, a szaporodási problémákkal és a fejlődési rendellenességekkel. A vizsgálatok azt is kimutatták, hogy ezek az apró műanyag részecskék szétterjedhetnek szervezetünkben, elérhetik a szerveket és szöveteket, ami egyértelműen ismeretlen és negatív következményekkel jár az emberi fiziológiára nézve. Hiszen ezek a mikro- és nanoműanyagok gyulladást és rendellenes sejtválaszokat eredményezhetnek, amelyek hozzájárulhatnak krónikus betegségek, valamint hormonális zavarok kialakulásához is, nem is beszélve a rák megjelenésének fokozott kockázatáról.

Megdöbbentő tény továbbá, hogy a rendszeresen gyógyszereket szedők esetében még nagyobb a kockázat, ugyanis a szervezetbe bevitt tabletták hatóanyagait a műanyag képes magába szívni, ami nemcsak megváltoztatja a pirulák hatását, de további betegségek kialakulásához vezethet.

Következtetésül érdemes a műanyag palackokban tárolt italokat és élelmiszereket kizárni az életünkből és alternatív megoldásokat keresni az üveg és/vagy a rozsdamentes acélból készült kulacsok és edények formájában.

© 2021 Fáklya Rádió · Weboldal: ArtCorner

Artisjus Engedélyszám: W/001506/2020

Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság,
1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. - honlap: www.nmhh.hu

Fáklyarádió - Fény a sötétben