Mi is az energetikai tanúsítvány és milyen fontos változások léptek érvénybe 2023 novemberétől?

Az energetikai tanúsítvány egy olyan dokumentum, amely részletes információkat nyújt egy lakás energetikai tulajdonságairól. Európai Uniós jogszabályok alapján kötelező elkészíteni, és az energiatakarékosság elveinek előmozdítása érdekében vezették be. A tanúsítvány nemcsak tájékoztatást nyújt az épület energiahatékonyságáról, hanem ajánlásokat is tartalmaz az energiamegtakarításra.

Bárki készíttethet energetikai tanúsítványt otthonára, de vannak esetek, amikor ez kötelező. Az új építésű ingatlanok esetében, valamint 2012 óta minden eladásra vagy hosszú távú bérbeadásra kínált meglévő épület esetében kötelező az energetikai tanúsítvány megléte. A tanúsítványt az egész épületre vonatkozóan kell elkészíteni, beleértve a többlakásos épületeket is. Az adás-vételi vagy bérleti szerződésbe be kell írni az energetikai tanúsítvány egyedi kódját, és nyilatkozni kell arról, hogy a vevő vagy bérlő átvette a dokumentumot.

Az energetikai tanúsítvány tartalmazza az adott épület energiahatékonysági szintjét, amely kategóriákba sorolható A+-tól (fokozottan energiatakarékos) egészen I-ig (rossz). Ha a tanúsítványt megfelelő szakember állítja össze, akkor az ajánlások reálisak és költséghatékonyak. Az energetikai tanúsítvány elkészítésére jogosultak azok, akik szerepelnek a Magyar Mérnöki Kamara vagy a Magyar Építész Kamara névjegyzékében.

Fontos változások 2023 novemberétől:

A 2023. november 1-én bevezetett jogszabályváltozások jelentősen érintik az energetikai tanúsítványokat. A változások célja az épületek energiahatékonyságának javítása, a lakosság tájékoztatásának bővítése, és a vásárlási és bérlési döntések megalapozottabbá tétele.

A legfontosabb változások:

 1. Új rendelet: A 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet helyett a 9/2023. (V. 25.) ÉKM rendelet határozza meg az energetikai tanúsítványok kiállításának és használatának szabályait.

 2. Rövidebb érvényesség: Az energetikai tanúsítványok érvényessége 10 évről 5 évre csökkent.

 3. Új tartalom: Az energetikai tanúsítványok tartalma bővült, és mostantól nem csak az épület energetikai besorolását, hanem a javasolt korszerűsítési javaslatokat is tartalmazza.

 4. Elektronikus nyilvántartás: Az energetikai tanúsítványok elektronikus nyilvántartása az entan.e-epites.hu oldalról az oeny.hu/oeny/e-tanusitas/ oldalra költözött.

 5. Hirdetés: Ingatlan hirdetésben kötelező feltüntetni az ingatlan energetikai besorolását.

 6. Szerződés: A HET számot nem kell beleírni az adásvételi/bérbeadási szerződésbe, de a tanúsítványt be kell mutatni a vevőnek/bérlőnek és birtokbaadáskor át kell adni.

Fontos:

A fenti összefoglaló nem teljeskörű, tájékozódási céllal készült.

Javasolt jogi tanácsot kérni az energetikai tanúsítványokkal kapcsolatos jogszabályi követelmények pontos értelmezéséhez.

A változások várható hatásai:

A jogszabályváltozások várhatóan ösztönzik az épületek energetikai korszerűsítését, és javítják az ingatlanvásárlók és -bérlők tájékozottságát. A rövidebb érvényesség és az elektronikus nyilvántartás bevezetése hatékonyabbá teszi az energetikai tanúsítványok nyomon követését.

Tippek az energetikai tanúsítvány beszerzéséhez:

 1. Válasszon akkreditált tanúsítványozót.

 2. Kérjen árajánlatot több tanúsítványozótól is.

 3. Bizonyosodjon meg róla, hogy a tanúsítványozó a legfrissebb rendelet alapján készíti el a tanúsítványt.

 4. Olvassa el figyelmesen a tanúsítványt, és tegye fel a tanúsítványozónak a felmerülő kérdéseit.

Mikor kötelező és mikor nem?

Mikor kötelező:

 • Értékesítésre kerülő ingatlanra

 • Tartósan (egy éven felül) bérbe adott ingatlanra

Mikor nem kötelező:

 • Az önálló, más ingatlanhoz nem csatlakozó 50 m2-nél kisebb hasznos alapterületű ingatlanra

 • Évente 4 hónapnál kevesebb használatra szánt ingatlanra

 • Maximum 2 éves használatra szánt ingatlanra

 • Hitéleti épületre

 • Mezőgazdasági épületre (bizonyos feltételek mellett)

 • Műhelyre

 • Egy évnél rövidebb időre bérbe adott ingatlanra

Amennyiben minőségi, gyors és megfizethető energetikai tanúsítványra van szüksége, forduljon hozzánk! Garantáljuk a legjobb árat, a legrövidebb határidőt és a kiemelkedő minőségű tanúsítványt! Az online rendeléshez látogasson el honlapunkra a https://energiatanusitvanyolcson.hu webcímen, majd töltse ki az ott található űrlapot. Kollégánk hamarosan felkeresi Önt, és a helyszíni felmérés után rövid időn belül elkészítjük az energetikai tanúsítványt.

© 2021 Fáklya Rádió · Weboldal: ArtCorner

Artisjus Engedélyszám: W/001506/2020

Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság,
1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. - honlap: www.nmhh.hu

Fáklyarádió - Fény a sötétben