A csipkebogyóból nemcsak szuper őszi dekorációt, de dzsemet is készíthetsz! A C-vitamin bomba ízletes, és igazi gyógyszerként tesz szolgálatot a náthaszezonban!
A csipkebogyó különösen jótékony hatása főként a magas C-vitamin tartalmának köszönhető, tízszer több C-vitamint tartalmaz, mint a meghűlések esetén gyakran használatos citrom. A C-vitamin pedig köztudottan növeli a betegségekkel szembeni ellenálló képességünket, ezért kiváló meghűléses betegségek ellen. Ám a C-vitaminon túl cukrot, pektint, gyümölcssavakat, magnéziumot, vasat, kalciumot, illóolajat, cseranyagot, nyomokban karotint, B1-, B2-, K- és P- vitaminokat is tartalmaz.
Hozzávalók:
· 1 csészényi csipkebogyóhús
· 3/4 csésze víz
· 3 evőkanál citromlé
· 2 csésze cukor
· 1 csomag porított gyümölcs pektin
· 3/4 csésze víz
Elkészítés:
A C-vitamin bomba ízletes, és igazi gyógyszer lehet a hűtőszekrényben. A csipkebogyót, a vizet és a citromlevet tegyük be a turmixgépbe, és turmixoljuk simára, majd mintegy 15 másodperc múlva fokozatosan hozzáadjuk a cukrot miközben továbbra is turmixoljuk a pépet. A pektinhez keverjük hozzá a 3/4 csésze vizet egy serpenyőben, majd forraljuk fel. Ha felforraltuk, lassan öntsük hozzá a csipkebogyópéphez, 30 másodpercig keverve. Az ízletes masszát öntsük befőttesüvegekbe, és tároljuk a hűtőszekrényben. Jó étvágyat hozzá!
Hozzávalók:
• 20 g csipkebogyó
• 15 g bodzavirág
• 15 g kamilla
• 15 g hársfa
• 10 g földiszederlevél
• 10 g zsálya
• 10 g fűzfakéreg
• 5 g hibiszkusz
Elkészítés:
A csipkebogyó teája szintén nagyon finom, nem véletlenül készítenek szörpöt belőle. A teakeverékeknek is kellemes ízt ad, és nem megy benne tönkre minden C-vitamin akkor sem, ha leforrázzuk. Ha csak csipkebogyóból főzünk teát, akkor először egy órán át áztassuk hideg vízbe. Utána forraljuk fel, zárjuk le, és hagyjuk ázni még négy órán át.