A Fáklya Rádió kilépett az online térből

Az elmúlt egy év kétségtelenül nehéz helyzetet teremtett az előadóművészet, valamint a zeneipar területén és annak számos szegmensében. Speciális helyzetet teremtve a koncertszervezésben, a zenei események megrendezésében és mondhatni a legfontosabb területen, a zenészek, zenekarok és rajongók közti kapcsolatteremtésben. Éppen ebben az évben jelent meg a hazai szolgáltatópiacon Hajósi Péter és Gönczy Péter tulajdonosok által alapított Fáklya Rádió is. Céljuk mindenekelőtt egy olyan egyedi sajtótermék létrehozása volt, mely a piaci résre reagálva egyedülállót is teremt.

Hajósi Péter, a Fáklya Rádió tulajdonosa arról beszélt, hogy tulajdonképpen a rádió elindítása előtt is volt már a háttérben egy kialakult közeg, egy nagyon erős stáb és kapcsolati bázis, mely azóta folyamatosan bővül, ennek tekintetében majdhogynem egyértelmű volt az online rádiós vállalkozás megteremtése és elindítása.

Lajer László, zenei menedzser is kiemelte, hogy az elmúlt időszak vesztesei kétségtelenül a zenei ipar képviselői, a zenészek és előadóművészek, hiszen a rajongókkal való személyes kapcsolat, kontaktus megszűnt ebben a nem mindennapi helyzetben. Erre adott kiváló választ a Fáklya Rádió, akiknek nagyon fontos működési eleme az online jelenlét, továbbá a zenekarokkal, zenészekkel ápolt szoros és napi szintű kapcsolat, ami alapján a lehető leggyorsabb és leghitelesebb módon tudnak hírt adni az újdonságokról, megszólítva ezzel a közönséget és az érdeklődőket.

A hétfőnkénti, Paranormálistól a spirituálisig című, Hihetetlen Magazin által is szponzorált műsor az egyik legkeresettebb podcast, nemcsak a rádió felületein, hanem a hazai podcastlisták esetében is élen jár, ugyanis az egyik kiemelkedő kategória 100-as listájában máris elérték műsorukkal az első helyet. Miskolci László kutató, a műsor egyik házigazdája kiemelte a műsor legfontosabb elemét, hogy céljuk a megosztó témákkal nem a hallgatóság meggyőzése, hanem a pro és kontra érvek felsorakoztatásával a közönség ismereteinek bővítése, meghagyva a szabadon döntés és a kritikus gondolkodás lehetőségét, biztosítva ezzel a nyitottságot bármely tábor képviselőinek.

A hétfői témakörök mellett a majdhogynem tabu tárgykörébe tartozó szexualitás témáját a keddenkénti műsorban tárgyalják, melyről Hummel Zsolt intimitás gourmet és szexuális fejlesztő beszélt bővebben, a pozitív szexualitás megélésének témájára fókuszálva. Úgy véli ezt a fontos témakört megannyi platformon moderálják, éppen ezért is tekintik szívügynek a tabumentességet, kitérve szintén a pandémiás helyzet hozta családon belüli abúzus, a párkapcsolati problémák megvitatására, melyhez a stabil platformot és felületet egyértelműen pozitív kezdeményezésnek tekinti Kékes Réka társával együtt.

A szerdai Próbaterem kapcsán szólalt fel a Fáklya Rádió társtulajdonosa, Gönczy Péter, aki egyben a stúdió technikai hátterének kiépítéséért, egy mondhatni üres térből a Fáklya Rádió korszerű stúdiójának létrehozásáért is felelt, mint képzett hangtechnikus. A Próbaterem az a műsor, mely pontosan a közönség, a rajongók és a már befutott, továbbá feltörekvő zenekarok közti kapcsolatot és aktív párbeszédet hivatott megteremteni.

A kulturális, színházi élet és közéleti személyiségek, továbbá feltörekvő tehetségek jeles képviselőit felvonultató csütörtöki Cool-Túra rovat is hiánypótló, amelyet Csíki Hajnal, Verses percei is teljessé tesznek a napi rotációban.

A pénteki és szombati műsorok, mint a Rock Lomtár és a Rock Lista azokat az elfeledett zenei csemegéket vonultatja fel, melyekre más képviselők nem fordítanak kellő figyelmet. Míg előbbi Szarvas András közreműködésével valósul meg, utóbbi Hajósi Péter és Gönczy Péter közreműködésével, mindkét műsor közös vonása pedig, hogy kötetlen beszélgetés alkalmával teremt kapcsolatot zenei kuriózumok és aktuális témák között.

Balatoni Dóra, a Batyu Színház és társulat bemutatásával kezdte meg felszólalását és a Rádióval való közös együttműködése kapcsán emelte ki a kultúra fontosságát, amelyet országszerte, de a világ bármely pontjára is szívesen visznek el. Köszönetét fejezte ki a Fáklya Rádiónak is, hiszen stúdiójukban immáron kettő CD is felvételre került, amelyet a speciális helyzet sajátosságaként hoztak létre, hogy ilyenkor se maradjanak színház nélkül a családok.

Továbbá Szabó Kisanna, a Levelty Books társtulajdonosa a Rádió elindulása óta, szoros együttműködésben valósítja meg azt az edukációs törekvést, amelyek tippekkel látják el a hallgatóságot az aktív és fenntartható nyelvtanulás támogatására.

A rádió tulajdonosai a jövőben - amint az aktuális helyzet engedi azt - saját zenei fesztivál elindítását tervezik, melyhez minden lehetőség, technikai háttér és médiafelület is adott. Az elmúlt egy évben olyan fejlődéssel büszkélkedhetnek, mint podcast-jeikkel egybehangzó saját magazinjuk elindítása, növelve és támogatva ezzel az egyébként is exponenciálisan növekvő hallgatói és olvasói közönséget. Médiafelületük, weboldaluk folyamatos fejlesztése pedig Gombár Bendegúz webfejlesztő érdeme. Verses perceik, Próbaterem és Rock-lomtár műsoruk mintájára pedig nem egy FM rádió kezdett hasonló tevékenységbe, de minden bizonnyal a Fáklya Rádió az első, akik változatos és sajátos műsoraik által újat teremtettek és ha már konkurens adók másolják őket, akkor valamit biztosan jól csinálnak.

A sajtótájékoztatón készült további fotók elérhetőek facebook oldalunkon!

© 2021 Fáklya Rádió · Weboldal: ArtCorner

Artisjus Engedélyszám: W/001506/2020

Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság,
1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. - honlap: www.nmhh.hu

Fáklyarádió - Fény a sötétben