A Halloween-kultusz

Minden évben téma, a generációk közötti különbségek pedig már-már kézzelfoghatóak a Mindenszentek és a Halloween kérdésköre kapcsán. Te vajon melyik táborba tartozol?

Aktuálisabb nem is lehetne ebben az időszakban, hogy a Mindenszentek és a Halloween kérdéskörét vitassuk és eloszlassunk néhány félreértelmezést. A Halloween alapvetően egy kelta hagyomány, mely az angolszász országokban honosodott meg, ahol ennek a hagyománynak a keretében emlékeznek meg a halottakról, melyet a keresztények a mindenszentek során tartanak. A generációk közötti különbségek ennek a kérdéskörnek kapcsán mindig jóval intenzívebbek, ki tudja miért, egyfajta vízválasztó még az ismeretségi körökben is.

Ami egyértelműen a Halloween-t jellemzi és markáns különbséget mutat például a Mindenszentekkel szemben, az mindenképpen a lelkület, az emlékezés hangulata, hiszen míg a Mindenszentek színtisztán az emlékezés, a búcsúztatás és szeretteink hiánya köré összpontosul, addig a Halloween egy egészen más köntösben tálalja azt. És ez magyarázat lehet a fiatalabb generációk Halloween preferenciájára: emlékezni, szomorúság nélkül.

Egyben azonban mégis megegyezhetünk, lelkület és hangulat ide vagy oda, ünnepeljük a Halloween-t vagy épp a Mindenszenteket: ekkortájt elvékonyodik a határ élők és holtak közt. Sokan gyertyát gyújtunk, a gyertya meleg fénye pedig megvédi az otthonokat és, - ha a jó szándék vezérli -, hazavezeti a holtakat oda, ahol nekik jó, a túlvilágra.

Abban talán megállapodhatunk, hogy fontos elvesztett szeretteinkről megemlékeznünk, gyertyát gyújtanunk értük, temetőkbe látogatnunk, netalán jelmezt öltenünk, hogy az év e néhány napján az élet velejáróját, az elmúlást is ki-ki a maga módján ünnepelhesse.

A Fáklya Rádióban elhangzott beszélgetést teljes egészében meghallgathatod vagy letöltheted ide kattintva!

Látogass el facebook oldalunkra, tekintsd meg a Fáklya Rádió elképesztően sajátos életét és nyomj nekünk egy like-ot, ha elnyerte a tetszésed!

© 2021 Fáklya Rádió · Weboldal: ArtCorner

Artisjus Engedélyszám: W/001506/2020

Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság,
1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. - honlap: www.nmhh.hu

Fáklyarádió - Fény a sötétben