A legújabban felfedezett exobolygók

Bár már 1988-ban is fedeztek fel exobolygót, de csak 1992-ben kezdték meg azok kutatását, azaz 30 évvel ezelőtt. 2022-re a felfedezett bolygók száma elérte az 5 000-et! A NASA Kepler Űrtávcsővel és a 2021. decemberében fellőtt James Webb űrtávcsővel több ezer bolygót fedeztek fel az évek alatt és az újabb eszközökkel folyamatosan bővül a lista.

A NASA szerint csak a bolygók mintegy töredékét találták meg, valószínűleg a számuk elérheti a százmilliárdot is. A jövőbeli tervek között szerepel az is, hogy jobban megtudják vizsgálni ezeknek a bolygóknak a légkörét, azért, hogy vannak-e közöttük olyanok, melyek lakhatóak vagy esetleg lakottak.

Az űrtávcsővel vizsgálva a Kozmoszt bármerre is néztek a NASA tudósai, mindenhol találtak bolygókat. Ezek között szinte már fantáziavilágba illő helyeket is felfedeztek: A Kelt-9-b elnevezésű bolygó kétszer olyan, mint a mi Napunk és egy óriáscsillag körül kering. A Kepler 16-b két csillag körül kering, ami kísértetiesen hasonlít a Tatooine bolygóra a Star Warsból. Még 2015-ben bejelentették a Föld „ikertestvérének” felfedezését, a Kepler-452b-t, amely 1400 fényévnyire van tőlünk a Hattyú csillagképben. A bolygó 384 nap alatt kerüli meg a csillagát, a lakhatósági zónában kering és egy kőzetbolygó.

A TRAPPIST-1 rendszer hét Föld-méretű bolygót tartalmaz a Vízöntő csillagképben, amik egy vörös csillag körül keringenek, mely alig kisebb a Jupiter bolygónál. Három bolygó kőzetbolygó és ezek az úgynevezett lakhatósági zónában keringenek, tehát akár életet is találhatnánk rajtuk. A James Webb teleszkóppal hamarosan jobban megtudják majd vizsgálni a bolygók összetételét és légkörét, hogy tartalmaz-e vizet, metánt, ózont vagy esetleg oxigént.

A Kepler-1708b a Hattyú csillagképben található és egy Jupiter méretű exobolygó. Már 2011-ben is érzékelték a műszerekkel, de éveknek kellett eltelnie, mire biztosra megtudták mondani, hogy valóban egy bolygóról van szó. Ez azonban egy gázbolygó, így élet aligha lehet rajta. Különlegessége viszont, hogy valószínűleg egy holddal is rendelkezik, így elevezték azt Kepler-1708bI exoholdnak, de ez még több bizonyítást vár.

Egy másik, HD 83443 c jelzésű bolygót 2022-ben fedeztek fel egy széles, excentrikus, 22 éves pályán. Márciusban fedezték fel a WASP-132 c nevű bolygót, ami egy tűzforró Jupiter bolygónak feleltethető meg. Alig pár napja, május negyedikén fedeztek fel újabb három bolygót, melyek szintén forró Jupiter-szerűek: TOI-2046b, TOI-1181b és a TOI-1516b.

A Gliese 514 körül 15 napos pályán keringő bolygó létezését 2019 óta gyanították. Ezt a bolygót azonban nem erősítették meg. Ehelyett 2022-ben egy szuperföldi bolygót, a Gliese 514 b-t fedezték fel egy excentrikus 140 napos pályán. A szuperföld kifejezés csak a bolygó tömegére használják és nem egyenlő azzal, hogy olyan körülmények lennének rajta, mint Földünkön. A szuperföld egy olyan Naprendszeren kívüli bolygó, amelynek tömege nagyobb, mint a Földé, de lényegesen alacsonyabb a Naprendszer jégóriásainak, az Uránusznak és a Neptunusznak a tömegénél.

Sorolhatnánk még a bolygókat, de egy biztos: a közeljövőben egyre több mindent tudunk meg róluk és a felszínükről. Talán olyan bolygókat is találunk majd – vagy már találtunk is – ahol fejlett élet is lehet, és a NASA elgondolkodhat azon, hogy hogyan vegyék fel a kapcsolatot, az idegenekkel.

© 2021 Fáklya Rádió · Weboldal: ArtCorner

Artisjus Engedélyszám: W/001506/2020

Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság,
1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. - honlap: www.nmhh.hu

Fáklyarádió - Fény a sötétben