A méznek kiemelkedő az antibakteriális hatása. Régen, amikor még nem voltak antibiotikumok, akár egy bakteriális fertőzésbe is könnyedén belehaltak az emberek. Ma már vannak, de sok baktérium már rezisztenssé vált velük szemben. Itt jön képbe a méz…
Összefoglalva méznek nevezzük a méhek által növényi nektárból vagy élő növényi nedvekből, illetve növényi nedveket szívó rovarok által élő növényi részek kiválasztott anyagából gyűjtött természetes édes anyagot, amelyet a méhek begyűjtenek, saját anyagaik hozzáadásával átalakítanak, raktároznak, dehidratálnak és lépekben érlelnek.
A méz több mint harminc szerves savat tartalmaz, ilyen például az ecetsav és a vajsav. A savasság és az alacsony pH kedvezőtlen feltételeket teremt a baktériumoknak a elszaporodáshoz. A méz antimikrobiális hatásaihoz a benne található polifenolok és flavonoidok is aktívan hozzájárulnak. A méz meggátolhatja egyes kórokozók elszaporodását. Például az E-coli, vagy az MRSA, azaz a húsevő baktérium elszaporodását. A manukamézzel kapcsolatban bebizonyosodott, hogy az MRSA baktérium okozta fekély ellen hatásos, mivel elősegítette és felgyorsította a sebgyógyulást. E két baktérium esetében a leghatásosabb a manuka-, az áfonya- és a hajdinaméz.
Ezen kívül a méznek magas a cukor- és alacsony víztartalma, amivel ozmotikus nyomást és stresszt okoz a mikroorganizmusoknak. A méz egy úgynevezett antimikrobiális peptidet is tartalmaz, amely a bakteriális sejtmembránokban pórusokat hoz létre, ezzel pedig sejthalált okoz.
A mézzel kapcsolatban az is bebizonyosodott, hogy égési sérülések esetén sokkal hatékonyabb, mint a hagyományos kezelés, mivel csökkenti a kórokozók számát és jelentősen felgyorsítja a gyógyulást. A cukorbetegség veszélyes szövődményeket is okozhat. Az egyik ilyen a lábszárfekély, amelynek akár amputáció is lehet a következménye. A manukamézzel kapcsolatban azonban bebizonyosodott, hogy a diabéteszes fekély ellen is hatásos lehet.
A nyers méz a gyulladásos bőrbetegségek – például ekcéma és pikkelysömör esetén is – rendkívül hatásos, mivel erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik. A hajdinaméz például csökkentheti a vérnyomást és a lipidszintet, valamint az LDL-koleszterin értékeit, mindeközben megemeli a jótékony, azaz a HDL-koleszterin-szintet a vérben.