A phoenix-i fények rejtélye

1997. március 13-án különös dolgok történtek az arizoniai Phoenix egén az esti órákban. 7 óra 30 perc és 22 óra 30 perc között számos fényjelenséget láttak az emberek, amiket nem tudtak megmagyarázni. A beszámolók özönlöttek a rendőrségre, akik szintén tanúi voltak a különös dolognak.

Sőt, az első tanúk között egy rendőr volt, aki jelentette az észlelését, miszerint narancssárga pontokból álló fénytüneményt látott, amik V alakú alakzatban repültek. Egy másik szemtanú szintén egy V alakú formációt látott, de a hajó fekete színű testét is észrevette, ami szerinte akkora volt, mint egy utasszállító repülőgép. Az objektumot több városból is látták, így az események után meg tudták határozni a repülési irányát is. Számos tanú arról számolt be, hogy az UFO kitakarta a csillagos ég egy részét a fekete testével. Egyöntetűen mondták, hogy a tárgy alacsonyan repült, de mégsem hallottak semmiféle hangot, így kizárták azt, hogy egy repülőgépet látnának. Míg egyesek 10-15 percig is megtudták figyelni a tárgyat, addig a szerencsésebbek akár egy órán keresztül is figyelték a távolból, ahogy szépen komótosan repül Phoenix városa fölött, majd végül a közeli hegy mögött tűnt el.

Szerencsére több szemtanú is készített fotókat és videókat a fényekről. Ezeken 5-6 fényes gömb látszik, amik hang nélkül repülnek a sötét égbolton és egy V alakot formáznak ki. Sajnos a felvételek nem túl jó minőségűek, mert középkategóriás, az akkoriban bárki számára elérhető kamerákkal rögzítették őket. Hozzá kell tennünk, hogy ettől függetlenül legalább valóban hiteles anyagokról van szó. A felvételeken jól láthatók a város fényei és a domborzat is, így az UFO teljesen elkülöníthető a környezetétől. Sajnos a szkeptikusokat nem győzték meg a felvételek, mint ahogy maguk a beszámolók sem.

A kétkedők szerint ugyanis a fények nem voltak mások, mint repülőgépek. Mások szerint viszont vadászgépekből kiengedett jelzőfáklyák, amiket számos katonai gyakorlat során bevetnek. Egy amatőr csillagász jelentkezett, hogy távcsövön keresztül látta a repülőgépeket, azonban fényképet nem készített róluk. Kérdéses marad azonban az, hogy ha ezek valóban repülők voltak, akkor miért nem hallotta senki sem a hangjukat? Pedig mindenki hangoztatta, hogy a jelenség igen alacsonyan szállt és egy katonai gépnek is erős hangja volt. Továbbá más szkeptikusok miért beszélnek ezzel ellentétes megoldásról? Többen is felhozzák azt az érvet, hogy az esemény alatt több jelenség is látható volt az égbolton és ezeket vegyítették össze. Tehát akkor este voltak repülőgépek, voltak vadászgépek és voltak fáklyák is Phoenix egén, továbbá egy ismeretlen jelenség. A városlakók ugyanis évek óta figyelemmel kísérhették a légibázisok hadgyakorlatait és senki sem jelentett UFO-kat ezek megtörténte alatt.

Az Egyesült Államok Légiereje tehát egy egyszerű hadgyakorlattal magyarázta a történteket. Számos szemtanú felháborodott, hogy ők bizony nem fáklyákat láttak, amiket a szél fújt egy V alakú formációban. Erre a magyarázatra nem illeszthető rá az sem, hogy többen is látták a titokzatos objektumot, ami kitakarta a csillagokat. A média persze felkapta az UFO-ról szóló sztorikat és számos interjút, dokumentumfilmet és újságcikket készítettek vele kapcsolatban. Mivel a lakosság nyugtalan volt, így Arizóna kormányzója, John Fife Symington egy sajtótájékoztatót tartott, hogy bemutassa a felelőst a fényekért. Ekkor felhívott a színpadra egy kis zöld emberkének öltözött segédet, hogy ezzel is nevetség tárgyává tegyék azokat, akik nem fogadják el a hivatalos magyarázatot. 10 évvel később bevallotta, hogy ő is szemtanúja volt az eseményeknek és biztos volt benne, hogy nem repülőgépből kidobott fáklyákat látott. Később kijelentette, hogy köztisztviselőként felelősséget érzett azért, hogy elhárítsa a nyilvános pánikot, ezért kísérletet tett arra, hogy némi könnyelműséget vigyen be a helyzetbe. Symington elmondta, hogy egyébként pilóta volt és minden repülőgépet ismer, így tudta, hogy nem szokványos dolgot látott, már csak azért sem, mert túl szimmetrikusak voltak a fények. Sőt, akkor este felhívta a légibázist is, ami Phoenix mellett található és a parancsnok értetlenül állt az események előtt.

Mindezek azt bizonyítják, hogy a phoenix-i fények eredete a mai napig kérdéses és abszolút nem egyértelmű, hogy mit láthattak a szemtanúk tucatjai.

© 2021 Fáklya Rádió · Weboldal: ArtCorner

Artisjus Engedélyszám: W/001506/2020

Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság,
1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. - honlap: www.nmhh.hu

Fáklyarádió - Fény a sötétben