Az izlandi tavi szörny

A Lagarfljót egy édesvizű kelet-izlandi tó, Egilsstaoir városka közelében. 53 kilométer hosszú, és 2,5 kilométer széles. A mélysége elérheti akár a 112 métert is. Állítólag ez a tó ad otthont az "Izlandi Féreg Szörnynek" vagy, ahogyan a helyiek is hívják: Lagarfljótsormur-nak. Nem csak a vízben látták az állatot, mert egyesek úgy gondolják, hogy olykor a partra is kicsúszik a fák közé.

A lény létezéséről már 1345 óta beszélnek, ám egészen a XXI. századig bezárólag még napjainkban is látták. A méretéről és hosszáról mindig másként számolnak be a szemtanúk, ugyanis hol csak pár púpot látnak a víz felszínén, hol pedig akár nagyon hosszú "kígyózó" testet is.

Szörny a folklórban

Az egyik régi történet szerint egy kis tanya volt a tó partján, ahol egy fiatal lány élt. A lány egy aranygyűrűt kapott ajándékba az édesanyjától, aki azt tanácsolta neki, hogy tegye el egy dobozba. A doboz alá férget helyezett, mert úgy tartották, hogy így az arany egyre csak nőni fog. Néhány nappal később a lány megnézte, hogy hogyan is halad a folyamat, ám az arany helyett a féreg lett nagyobb. A lány úgy megijedt a csúszómászótól, hogy beledobta a tóba, ahol a féreg tovább növekedett. A lény hamarosan terrorizálni kezdte a helybélieket, mígnem két sámán felvette vele a harcot. Nem ölték meg, de összekötötték a fejét és a farkát úgy, hogy az idők végezetéig ne tudjon ártani senkinek sem. A krónikákban még számos beszámoló olvasható: "1345. Abban az évben furcsa dolog jelent meg a tóban. Úgy nézett ki, mintha nagy hurkok lennének a felszínén, amiket a víz választ el egymástól és száz ölnyi hosszú. A bámészkodók nem tudták ezt mire vélni. Azóta többször is látták a szörnyet." Egy 1589-es leírás szerint a féreg ki is emelkedett a vízből: "A szörny a tanúk szerint olyan magasra emelkedett, hogy egy vitorlás is átfért volna a nyaka alatt sértetlenül. Amikor visszaúszik a mélységbe, akkor földrengéseket okoz." - írta Oddur Einarsson izlandi püspök. Az 1600 és 1700-as években is látták a lényt, majd egy tiszteletes is lejegyezte a látottakat. "1818-ban a jég felhasadozott és olvadozott. Reggel kilenc óra körül a tavat bámultam Ciszjordánia közelében. Ekkor észak felé egy nagy sötét púpot pillantottam meg, aminek a mérete akkora volt, mint egy nagy szánkó, ami fával van megrakva. Tisztelettel: Stefán Árnason." 1861-ben már a szörny fejét is megpillantotta egy házaspár, akik szerint az kicsi volt, de a rajta látható fülek nagynak és szélesnek látszottak.

Modern észlelések

1963-ban Sigurour Blöndal, az Izlandi Nemzeti Erdészeti Szolgálat vezetője számolt be arról, hogy a tó jegei között egy hosszú, kígyószerű lény úszkált. 1983-ban egy vállalkozás keretein belül telefonkábeleket fektettek le a partnál és a mérések közben vették észre, hogy bizonyos kábelek el voltak töredezve. A dolgozók ezt nagyon furcsállták, mert igen ellenállónak tervezték, mégis olyan volt, mintha valami elharapdálta volna őket. Úgy gondolták, hogy a szörny lehetett a tettes. 2012-ben Hjörtur Kjerúlf úr egy felvételt is készített a féregről a hálószobája ablakából, ugyanis a parton lakik egy kis házikóban. A közszolgálati televízió leadta a felvételt, ahogy a szörny úszkál a jeges vízben. A szakértői zsűri úgy gondolta, hogy a videó eredeti volt és nem manipulált, de nem tudták eldönteni, hogy mi látható rajta. A szkeptikusabb magyarázatok arról szólnak, hogy a tómederből gázok emelkednek ki, amik megtörik a jeget és úgy látszik, mintha valami mozogna a vízben, azaz az egész csak optikai illúzió. Egy másik elmélet szerint egyszerűen csak felgyülemlenek a törmelékes anyagok, és ezeket sodorja a víz a jég között. Mások szerint akár angolna vagy hosszabb halak is úszkálhatnak a tóban, amiket az avatatlan szem szörnynek néz. Helgi Hallgrímsson, a 73 éves biológus igazi szakértője a témának és könyvet is írt róla. Vélekedése szerint bizonyos észlelésekre kielégítőek a szkeptikusok érvelései, ám nem mindegyikre. "Úgy gondolom, van egy csomó olyan jelenség, amit a tudomány egyelőre nem tud megmagyarázni. Ez az egyik ilyen eset."- mondta. Mindenesetre a településnek a szörny hírneve igencsak jót tett és igazi turistacsalogatóvá vált. És hogy a szörny létezik-e vagy sem? Nem tudjuk biztosan, egyvalamit azonban igen: a Lagarfljót féreg legendája úgy látszik, hogy nem halványul el napjainkban sem.

Hasonló témákkal találkozhatsz még híreink között a Paranormális menüben, valamint élőben a keddi ParaSpiri műsorunkban is. Látogass el facebook oldalunkra, tekintsd meg a Fáklya Rádió elképesztően sajátos életét és nyomj nekünk egy like-ot, ha elnyerte a tetszésed!    

© 2021 Fáklya Rádió · Weboldal: ArtCorner

Artisjus Engedélyszám: W/001506/2020

Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság,
1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. - honlap: www.nmhh.hu

Fáklyarádió - Fény a sötétben