Kétségtelen, hogy ritkán látni a boltok polcain, holott hazánkban is gyakorta termő bogyós gyümölcsről van szó. Mutatja ezt megannyi neve is: egres, köszméte, büszke és a piszke.
Ez az apró szemű, lédús és zamatos bogyós gyümölcs számos jótékony hatásáról ismert, nem szabad tehát megfeledkeznünk róla nyári gyümölcsözéseink alkalmával.
Vitamin- és ásványianyag tartalma mellett hatékony emésztést segítő gyümölcs hírében áll, így az eltelített szervezet számára, különösen jól eső az egres fogyasztása. A bogyókban található klorogénsav erős antioxidáns hatása miatt továbbá segíti mind a szénhidrát-, mind a zsíranyagok cseréjét.
A gyümölcs magas káliumtartalma továbbá segít megszabadulni a hasi tájékon felgyülemlett folyadéktól, a pangó víztől, ezért könnyen illeszkedik a diétába is.
A kálium mellett kalciumban, foszforban, A-, B1-, C-, valamint D-vitamin is gazdag, így a kicsi a bors, de erős elvén elindulva nem érdemes kihagyni étrendünkből ezt az apróságot, az immunrendszer megfelelő működése érdekében.