Gyorsétel-függők lettek a fiatalok

Néhány évtizeddel ezelőtt már az „ételfüggőség” említésére is felvonták szemöldöküket a fitneszrajongók és a hírességek, a legtöbb egészségügyi szakértőnek pedig egyenesen a haragját váltotta ki. Ez ma már nem így van. Sajnos a legtöbb ember még mindig boldogan tudatlan az ételfüggőség valóságát illetően és akiknek nincs étkezési problémájuk, tudatlanságuk miatt hajlamosak nevetségessé is tenni az ételfüggőség fogalmát. A fiatalok esetében ez különösen igaz.

A gyorséttermi ételek függősége egyre nagyobb aggodalomra ad okot, ugyanis pontosan ugyanolyan függőség, mint bármely illegális kábítószer, hiszen az agyban pontosan ugyanazok a folyamatok mennek végbe. Példának okáért azok a fiatalok, akik a mindennapi gyorséttermi ételek fogyasztását követően egyik napról a másikra megpróbálták lecsökkenteni a gyorsételek fogyasztását, és úgy döntöttek, hogy ellenállnak a kísértésnek, a megszokott étkezési időben elvonási tünetek jelentkeztek náluk. Viselkedésük nagyon hasonlított a leszokni kívánó dohányosok viselkedésére, azonban voltak olyanok is, akiknél nem jelentkeztek ehhez hasonló tünetek.

A tanulmányok egyértelműen kimutatták, hogy a feldolgozott élelmiszerek és a gyorsételek bizonyos idegrendszeri válaszokat váltanak ki, éppúgy, mint a függőséget okozó drogok, és a gyorsétel-függő személyek viselkedési mintái egyértelműen a kokainfüggők viselkedési mintáihoz hasonlítottak. A feldolgozott élelmiszerekben és gyorsételekben lévő adalékanyagok és egyéb összetevők, beleértve a cukrot is, pedig idegi válaszokat váltanak ki, amelyek dopamin felszabadulását eredményezik. A dopaminszint emelkedése pedig a kábítószer-függőség szinte minden típusához kötődik.

A fiatalok élelmiszer-függősége azért komoly probléma, mert erősen hozzájárul egy növekvő elhízás hullámhoz és nagymértékben növeli az életmódbeli betegségek kockázatát a fiatal felnőttek és a jövő munkaerő esetében.

Szinte minden feldolgozott élelmiszer, beleértve a gyorsételeket is, tartalmaz olyan vegyszereket és adalékanyagokat, amelyek függőséget okoznak. Ilyenek a fánk, az aprósütemények, a fagylaltok, a csokoládé, a pizzák, a hamburgerek és természetesen a sült krumpli. De ott van az élmezőnyben a chips is, amelyektől a tinédzserek és a felnőttek egyaránt csapdába esnek.

Hogyan lehet leküzdeni az élelmiszer-függőséget?

A kábítószer-függőséghez hasonlóan az ételfüggőséget is nehéz leküzdeni és sajnos csak keveseknek sikerül. A barátok és a család támogatása kulcsfontosságú és a megfelelő lelkiállapot megléte is rendkívül fontos. Az élelmiszer-függőséget nem kezelik súlyos egészségügyi kockázatként és áldozatait többnyire felelőtlenséggel, kapzsisággal és fegyelmezetlenséggel vádolják. Más szóval, a legtöbb ételfüggő azon kapja magát, hogy kigúnyolják és elítélik, holott igazából egy valós és komoly betegségben szenved.

Az igazság az, hogy nincs egyértelmű módja annak, hogy leküzdjük az ételfüggőséget. A világ egyes részein, különösen a fejlett országokban, azok az emberek, akik szeretnék leküzdeni ezt a függőséget és van pénzük, beiratkozhatnak rehabilitációs központokba, ahol fitneszoktatók, tanácsadók és táplálkozási szakértők segítenek megbirkózni a függőség problémáival. A legtöbb ember számára azonban az ilyen rehabilitációs programok túl drágák és nem tehetik meg, hogy részt vegyenek rajtuk. Nekik egyedül a barátok és a család marad, akik segítséget nyújthatnak számukra.

© 2021 Fáklya Rádió · Weboldal: ArtCorner

Artisjus Engedélyszám: W/001506/2020

Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság,
1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. - honlap: www.nmhh.hu

Fáklyarádió - Fény a sötétben