Hogyan engedjük el a múltat?

Az élettapasztalatok sokféleképpen hatnak ránk. Vannak, akiknek könnyű továbblépni egy nehéz élmény után, míg mások úgy találják, hogy ezek az élmények tartós hatással vannak mentális egészségükre.

Azok az emberek, akik küzdenek azért, hogy elengedjék a múlt konkrét eseményeit, traumát élhettek át. A trauma egyfajta pszichológiai seb, amely bármilyen nyomasztó élményből eredhet, például veszteségből, veszélyből vagy mély zavarból.

Néhány ember kérődzést tapasztal, vagy hajlamos arra, hogy túlzottan ugyanazon a dolgokon gondolkodjon. A kérődzés megnehezítheti a problémák megoldását, megakadályozva ezzel az embereket a továbblépésben. Ez a depresszió, a rögeszmés-kényszeres rendellenesség, a generalizált szorongásos zavar és a poszttraumás stressz zavar (PTSD) általános jellemzője.

Vannak olyanok is, akik a múlt eseményein időznek, mert öntudatlan vágyuk van arra, hogy elkerüljék a jövőbeli bántódást.

De hogyan engedjük el a múltat?

Az első lépés az elengedés felé az, hogy felismerjük, hogy ez szükséges és késznek érezzük magunkat erre. Ez különböző időpontokban történhet meg a különböző embereknél, de ha egyszer meghoztad a döntést, az megerősíthet.

A múltbeli események emlékei összetett vagy erős érzelmeket válthatnak ki. Ha megengeded magadnak, hogy feltétel nélkül érezd ezeket az érzéseket anélkül, hogy megpróbálnád harcolni vagy helyreállítani őket, ez egy fontos lépés a történtek feldolgozása felé. Ez nehéz lehet, ezért segíthet, ha ezeket az érzéseket biztonságos helyen, például egy naplóban, egy megbízható baráttal vagy egy terapeutával fejezed ki.

A feloldatlan düh, az árulás és a neheztelés érzése is gyakori azoknál, akik küzdenek egy múltbeli esemény elengedéséért, így az további károkat is okozhat, éppen ezért próbáld meg kifejezni a haragot a zenével, művészettel, bármilyen kreatív hobbival, vagy sporttal és testedzéssel.

Légy nyitott a megbocsátásra!

A megbocsátás nem azt jelenti, hogy elnézzük mások káros cselekedeteit, vagy elfogadjuk a bocsánatkérést. Ehelyett a megbocsátás azt jelentheti, hogy elfogadod, hogy valakinek a tettei károsak voltak, miközben elengeded a haragot is, hogy a jóléted javára váljon.

Időbe telhet, amíg azon dolgozol, hogy másoknak vagy saját magadnak megbocsáss. Ez magában foglalhatja az érzelmi fájdalmak feldolgozását, annak megértését, hogy mi okozta, és azon gondolkodni, hogy mi kell a megbocsátáshoz.

Ne félj segítséget kérni!

Nem mindig könnyű elengedni a múltat, különösen akkor, ha érzelmi fájdalmat tapasztaltál, amely megoldatlan maradt. Ha a múlt elengedése kihívásnak bizonyul és a negatív gondolatok és érzelmek hetekig vagy hónapokig fennmaradnak, fontold meg egy terapeuta, energiagyógyító felkeresését, vagy beszélj egy szakemberrel! Ne félj támogatást kérni!

© 2021 Fáklya Rádió · Weboldal: ArtCorner

Artisjus Engedélyszám: W/001506/2020

Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság,
1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. - honlap: www.nmhh.hu

Fáklyarádió - Fény a sötétben