Hogyan gyŇĎzd le a haragod

Mit is tudunk tenni gyermekeink√©rt a napi alm√°n √©s a gumivitaminon t√ļl az√©rt, hogy √∂nkontrolljuk fejlŇĎd√©s√©vel maguk is k√©pesek legyenek vigy√°zni magukra hossz√ļ √©let√ľk sor√°n? Ez a munkaf√ľzet jellegŇĪ kiadv√°ny az √∂nkontroll k√©t fontos aspektus√°nak fejleszt√©s√©t c√©lozza meg: az impulzusok kontroll√°l√°s√°ban √©s az √©rzelemkifejez√©s modul√°l√°s√°ban, m√≥dos√≠t√°s√°ban seg√≠t a csemet√©knek.

Az egy√©ni √∂nkontroll kulcst√©nyezŇĎje teh√°t hossz√ļ t√°v√ļ eg√©szs√©g√ľnknek, anyagi helyzet√ľnknek √©s mindannyiunk biztons√°g√°nak. Elk√©pesztŇĎ m√≥don a gyermekek √∂nkontroll ter√©n mutatott k√ľl√∂nbs√©gei k√∂r√ľlbel√ľl ugyanannyira j√≥solt√°k meg felnŇĎttkori √°ltal√°nos j√≥ll√©t√ľket, mint amennyire az intelligencia √©s a t√°rsadalmi st√°tusz. Az elŇĎzŇĎkkel ellent√©tben viszont az √∂nkontroll v√°ltoz√°sra k√©pes.

√Črzelmeink mind term√©szetesek √©s sz√ľks√©gesek. Felismer√©s√ľk √©s tudatos√≠t√°suk egy magasabb fok√ļ √∂nbecs√ľl√©s, √∂ntisztelet r√©sze, kezel√©s√ľk megtanul√°s minden gyermek sz√°m√°ra egy kialak√≠tand√≥ k√©szs√©g.

A szomor√ļs√°g, frusztr√°ci√≥ √©s a csal√≥dotts√°g elker√ľlhetetlen√ľl √©let√ľnk r√©sze, √≠gy minden gyermekkel √©rdemes √°tbesz√©lni a k√∂nyvet.

A k√∂tet olvas√°sa sor√°n a gyermek meg√©rti azt, hogy mindenki szereti, ha a dolgok √ļgy t√∂rt√©nnek, ahogy ŇĎ szeretn√©, √©s tudatos√≠thatja mag√°ban azt, mit √©rez, amikor nem kaphat meg valami olyasmit, amit akar. A kiadv√°ny r√°vezeti ŇĎt, hogy ezek a term√©szetes √©s ak√°r jogos √©rzelmek, amiket ilyenkor √©rezhet, a csal√≥dotts√°g, a szomor√ļs√°g, a d√ľh.

A kötet célja, hogy a gyermek belássa a beszélgetések, feldolgozás során, hogy amellett, hogy helytelenek ezek a viselkedések, még az eredetinél biztos, hogy több nehézséget is okoznak a számára.

Mindezek ut√°n a k√∂nyv √°tvezeti kis olvas√≥j√°t a megold√°si strat√©gi√°kra: ebbe a r√©szbe is praktikus, eszk√∂z n√©lk√ľl megval√≥s√≠that√≥ √©s b√°rmilyen k√∂r√ľlm√©nyek k√∂z√∂tt alkalmazhat√≥ megold√°sok ker√ľltek.

A kiadv√°ny azt hangs√ļlyozza, hogy saj√°t magunk lelki j√≥ll√©te miatt √©rdemes t√°rsas √©let√ľnk sor√°n mindenkiben ink√°bb a j√≥t keresn√ľnk; √©s a b√©k√©s √©s min√©l √∂r√∂mtelibb egym√°s mellett √©l√©s miatt mindenk√©ppen ez a b√∂lcs √©s felnŇĎttes attitŇĪd egy olyan k√∂z√∂ss√©gben, ahol a mindennapjainkat t√∂ltj√ľk.

faklyaradio.hu / Móra Kiadó

© 2021 Fáklya Rádió · Weboldal: ArtCorner

Artisjus Engedélyszám: W/001506/2020

Fel√ľgyeleti szerv: Nemzeti M√©dia- √©s H√≠rk√∂zl√©si Hat√≥s√°g,
1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. - honlap: www.nmhh.hu

Fáklyarádió - Fény a sötétben