Gyermekkorunkban még azt mondták, hogy a „tej élet, erő, egészség”, ám az elmúlt években egyre többen mondanak le fogyasztásáról önszántukból vagy akaratukon kívül, valamilyen allergia, vagy érzékenység megjelenése miatt.
Máig vitatott, hogy valóban egészséges-e a tej vagy éppen ellenkezőleg. Maguk a kutatók, orvosok is két táborra szakadnak: vannak, akik a tej napi szintű fogyasztása mellett kardoskodnak annak pozitív élettani hatásai miatt, mások gyulladások és egyéb problémák forrásának tartják.
Egyes kutatások szerint a hosszú ideig tartó, rendszeres, nagy mennyiségű tejfogyasztás egyenesen káros lehet az egészségre. Ezt cáfolja egy kutatás, mely szerint az emberiség 35%-a rendelkezik azzal a mutációval, aminek következtében kisgyermekkor után is képes a tejcukorbontó laktáz termelésére, így képes akár nagy mennyiségű tejet is fogyasztani, és kiaknázni azt a lehetőséget, hogy a tej gazdag tápanyagforrás: gazdag zsírokban, proteinekben és egyéb tápanyagokban.
Magyarországon a folyékony tej fogyasztásában viszonylag kisebb, évi átlagosan 5-10 liternyi a lemaradás az uniós átlaghoz képest, viszont a feldolgozott termékek esetén például sajtból már az uniós átlag felét, vajból pedig egyharmadát fogyasztja egy átlagos magyar.
Óriási kihívásokkal néz szembe a tejágazat, hatalmas a verseny a növényi alapú alternatív termékek oldaláról, továbbá sok megtévesztő információ is kering, így sokan nincsenek tisztában például azzal, hogy laktóz intolerancia esetén nem csak a növényi italok jöhetnek szóba, hanem a tejágazat speciális termékei is fogyaszthatók.
A napokban egy fogyasztásösztönző országos kampány is indul, aki tehát szereti és védené az egészségét annak rajta, igyon sok tejet, mellyel egyben a hazai munkahelyeket is védi!