Kihalás szélén az indokínai tigris

Az ember terjeszkedése, a klíma megváltozása és a vadászat miatt is számos faj egyre inkább a kipusztulás szélére kerül. Az indokínai tigrisből néhány év alatt az 1200 példányból már csak körülbelül 600 maradt meg.

Az indokínai tigris (Panthera Tigris Corbetti) nevét tiszteletből Edward James Corbett természettudós és vadász után kapta. Corbett annak idején rengeteg emberevő tigrist lelőtt, volt egy példány közöttük, amely 400 ember megöléséért volt felelős. Bár rengeteg tigrist és leopárdot levadászott, és ezeket a vadászatait könyveiben is megírta, bevételéből mégis az indiai embereknek segített, akik mély szegénységben éltek. Ám pont az állandó vadászatok miatt haltak ki egyes tigrisfajok és az indokínai tigris is úgy tűnik, hogy erre a sorsra fog jutni, ha nem vigyázunk.

A dokumentum- és kalandfilmekből általában a bengáli tigrist ismerik az emberek, ami az egyik legnagyobb tigrisfajta. Hozzá képest az indokínai tigris feje, pontosabban koponyája sokkal kisebb, színük pedig sötétebb. Bundája rövidebb fekete csíkokból áll, melyek keskenyebbek a többi tigriséhez képest. Ez az alfaj testileg kisebb méretű is, ugyanis a hímek általában 2 méter 60 centi hosszúak, a súlyuk pedig 150-180 kilós lehet. A nőstények viszont kisebbek tőlük, ők 2 méter körüliek és maximum 130 kilósak.

Az állatok leginkább Thaiföldön és Laoszban maradtak fent, de pár tucat példányt a kihelyezett vadkamerákkal már Vietnámban és Malajziában is rögzítettek. Általában szarvasokkal, vaddisznókkal és elefántborjúkkal táplálkoznak, ritkább esetben tobzoskával vagy cerkófmajmokkal is. Sajnos nagyon sokan vadásznak rájuk különböző okok miatt, éppen ezért számuk jelentősen megcsappant. Az utóbbi években szerencsére jó pár megszületett kölyöknek köszönhetően a biológusok és szakértők egyre inkább bizakodóak, hogy a faj mégsem fog kihalni.

Miért is vadásszák az állatot ennyire intenzíven? Nem csak a bundájukról van szó, hanem arról is, hogy bizonyos testrészeiket talizmánként is értékesítik. Az ázsiai népek jó része ugyanis babonás és úgy vélik, hogy az indokínai tigrist számos módon felhasználhatják az előnyükre. A hagyományos kínai orvoslásban is használják több mint 1500 éve, de az állat mancsait és péniszét még egyfajta afrodiziákumként is árulják a szexiparban. Pár hónappal ezelőtt, 2021 novemberében a vietnámi hatóságok egy borba áztatott indokínai tigris tetemét találták meg egy férfi házában. Az illető egy bűnbanda tagja volt, aki tiltott kereskedelmet folytatott és úgy vélte, hogy a borban ázott tigristetemnek jótékony hatása van az egészségre. A hatóságok természetesen letartóztatták a férfit, ugyanis már csak alig pár száz példány élhet belőlük a környéken.

Az állatvédelmi szervezetek és a hatóságok mindent megtesznek azért, hogy az állat fennmaradjon. A világ legnagyobb civil természetvédelmi szervezete, a World Wide Fund for Nature tigris szakértői szerint ha nem vigyázunk, az indokínai tigris 2022-ben teljesen kipusztulhat. Az állatkertekben is alig 10-15 fajtiszta példány található. Ez az év tehát megadja majd a választ arra, hogy az állat megmenekülhet-e a kihalástól és nem-e jár úgy, mint más korábbi tigrisfajok: a Bali-tigris például 1937-ben halt ki; a Törökországban és Mongóliában élt Kaszpi tigrisnek utolsó példányát 1954-ben lőtték le, és a Jáva-szigetén élő jávai tigrist pedig az 1970-es években pusztították ki végleg az emberek.

© 2021 Fáklya Rádió · Weboldal: ArtCorner

Artisjus Engedélyszám: W/001506/2020

Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság,
1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. - honlap: www.nmhh.hu

Fáklyarádió - Fény a sötétben