Mongol halálféreg: A Góbi-sivatag rejtélyes legendája

Úgy hangzik, mint egy sci-fi, de egyesek szerint a Góbi-sivatagban létezik egy nagy, halálos féregszerű lény, a mongol halálféreg.

Karl Shuker brit biológus szerint "A világ egyik legszenzációsabb teremtménye rejtőzhet a déli Góbi-sivatag homokjában. ... Azt mondják, hogy egy nagy, kövér, akár 1 méter hosszú, sötétvörös színű, akár 1 méteres féregre hasonlít, amelynek mindkét végén tüskeszerű nyúlványok vannak. Ideje nagy részét a sivatagi homok alatt rejtőzködve tölti, de ha a felszínen fekve látnak egyet, a helyiek lelkiismeretesen elkerülik."

A legenda szerint a rettegett mongol halálféreg - amelyet a helyiek olgoi-khorkhoi-nak, szabad fordításban "vastagbélféregnek" neveznek - méltó a nevéhez. Több félelmetes módon is képes ölni, többek között maró mérget köpköd, amely halálos mindenre, amibe beleütközik, és ha ez nem elég, állítólag távolról is képes áramütést mérni áldozatára. Ritkán látták és soha nem fényképezték, egy 1926-os könyvben említette Roy Chapman Andrews paleontológus, aki nem hitt az állat létezésében, de megjegyezte, hogy Mongóliában történetek keringenek róla.

Sokan azok közül, akik hisznek a lényben, elismerik, hogy nincs szilárd bizonyíték a létezésére, ehelyett úgy vélik, hogy a róla szóló legendáknak és történeteknek kell, hogy legyen valamilyen történelmi igazságalapjuk. A különböző helyekről és időkből származó leírások (többnyire másod- és harmadkézből származó történetek) szerintük túlságosan hasonlóak ahhoz, hogy bármi másról is szóljanak, mint független szemtanúk beszámolóiról.

Legendák és bizonyítékok

A mongol halálféreg legendájában a zoológiai szemlélet segíthet a tény és a kitaláció szétválasztásában. Először is, ne tévesszen meg minket a nevében szereplő "féreg"; ez egy angol fordítás. A lény - ha létezik a barátságtalan Góbi-sivatagban - nem lehet puha, húsos féreg; ehelyett valószínűleg egyfajta kígyó vagy lábatlan gyík. Ez egyben azt is jelenti, hogy gerinces, gerinces állat lenne, amelyet feltehetően megtalálnának a keresők.

Természetesen a féreggyík vagy a homokboa nem minden tulajdonsága felel meg tökéletesen a halálféregnek: a szárazföldi kígyók például nem képesek halálos áramütést okozni (ahogyan például az elektromos angolnák - amelyek valójában halak, nem angolnák - képesek). Ami azt illeti, több mérges kígyó (elsősorban a kobrák és a viperák) képes mérget köpni, amely bár nem savas, de mindenképpen okozhat sérülést és vakságot. A szóbeszédekben, legendákban és néphitben előforduló túlzások figyelembevételével a féreggyík vagy a homokkígyó tűnik valószínű jelöltnek.

Hasonló témákkal találkozhatsz még híreink között a Paranormális menüben, valamint élőben a keddi ParaSpiri műsorunkban is. Látogass el facebook oldalunkra, tekintsd meg a Fáklya Rádió elképesztően sajátos életét és nyomj nekünk egy like-ot, ha elnyerte a tetszésed!    

© 2021 Fáklya Rádió · Weboldal: ArtCorner

Artisjus Engedélyszám: W/001506/2020

Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság,
1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. - honlap: www.nmhh.hu

Fáklyarádió - Fény a sötétben