Nem is gondolnád mi mindenre jó a fokhagyma

Szeretjük a fűszeres ételeket, főleg azokat, amelyek szervezetünkre is jótékony hatással vannak. A fokhagyma pontosan ilyen, bár a legtöbben arra gondolnak, hogy kellemetlen leheletet eredményez, pedig ez az igen kedvelt növény még a járdák jégtelenítésére is alkalmas a téli időszakban. Gondoltad volna?

Egészséges és dús haj fokhagymával?

Naná! Férfiaknak, nőknek egyaránt. A fokhagyma bizonyítottan véget vethet a hajhullásos problémáknak, mert magas allicin tartalma rendkívül jól kezeli az ilyen panaszokat. Dörzsöld be fejbőrödet fokhagymanyomóval széttört gerezdek pépjével és rövid időn belül megszűnhet a hajhullásod is. Persze amikor ezt a kezelést otthon végzed, akkor aznap ne tervezz semmilyen programot, bár minden bizonnyal lenne helyed a buszon.

Eltünteti a pattanásokat

A fokhagyma számos olyan antioxidánst tartalmaz, amelyek elpusztítják a baktériumokat. Ha néhány szelet fokhagymát használunk a miteszerek és pattanások eltávolítására, akkor biztosak lehetünk a sikerben, remekül tisztítja az arcbőrt.

Fokhagymával a megfázás ellen!

Az antioxidánsokkal teli fokhagymát sokszor emlegetik természetes antibiotikumként is, a már említett vírus és baktériumölő hatása miatt. Napi fogyasztása is bizonyítottan jótékony hatással van az immunrendszerre. Megfázás esetén érdemes fokhagymát tenni a forró, citromos teába, amelyet pár percig áztatunk, majd leszűrve fogyasztunk. Ha az íze nem nyerte el a tetszésedet, akkor pár szelet gyömbérrel javíthatsz rajta. Azt is tudjuk, hogy ami általában nem jó ízű, az nagy valószínűséggel jó hatással van a szervezetre.

Sebeket is gyógyít!

A népgyógyászat több ezer éve használja a fokhagymát és a mai napig is fennmaradt a vidéki falvakban, hogy a vágott sebeket nagyon hatékonyan képes gyógyítani. Természetes módon fertőtlenít és összehúzza a sebet. Helyezz egy szelet fokhagymát a vérzés elállítása után a problémás területre, amit gondosan bekötözünk, majd néhány nap múlva a seb, mintha nem is létezett volna.

Lábgombára is kiváló

Gombaölő tulajdonságai miatt egyesek esküsznek rá, hogy a fokhagyma jótékony hatása a lábgomba kezelésében is a legjobb módszer. Ha van ilyen kellemetlen panaszod, akkor áztasd a lábadat zúzott fokhagymával kevert meleg vízben és garantáltan enyhülni fognak a viszkető és egyéb kellemetlen panaszok.

Szúnyogriasztónak a legjobb!

A tudósok sem tudják miért, de nagyon úgy tűnik, hogy a szúnyogok nem szeretik a fokhagymát. Egy indiai tanulmány is kimutatta, hogy azokat az embereket, akik fokhagymás főzetet dörzsöltek a testükre, azokat nem zavarták meg a bosszantó rovarok az éjszakai társasági együttlétek során. Szóval bátran készíts oldatot fokhagymából, menta- és citromfű levélből, így büdös sem leszel, a bőrnek is jót tesz, a szúnyogok pedig garantáltan távol maradnak tőled.

Fokhagyma ajakherpeszre!

Talán az egyik legkellemetlenebb nyavalya, ami mindig akkor jön elő, amikor valami fontos jelenésed van. Aggodalomra semmi ok, a herpeszre helyezett zúzott fokhagyma gyulladáscsökkentő hatása miatt hamar képes lehúzni ezt a kellemetlen duzzanatot.

Természetes csúszásgátló

A téli időszakban gyakran sózzák az utakat és a járdákat, hogy azok baleset- és csúszásmentesek legyenek. Ez azonban súlyos természeti károk következményét vonja maga után, ugyanis a só egyszerűen kinyírja a növényeket. Szintén a népszokásokból maradt fenn, hogy zúzott fokhagymával kevert forgácsot szórtak a havas járdára eleink, ami azon nyomban elolvadt és mentesítette a lakókat a break dance hozadékaitól.

Fokhagyma a pecások örömére

A horgászok is kedvelik a fokhagymával készített csalikat, ugyanis a halak nagyon kedvelik a benne található illóolajat, így sokkal nagyobb kapásra is lehet számítani.

Összefoglalva kiderül, hogy számos dologra alkalmazható a fokhagyma a konyhán kívül is, de ami a legjobb, hogy most az is kiderült, hogy ez a csodanövény tulajdonképpen mindenre jó!

© 2021 Fáklya Rádió · Weboldal: ArtCorner

Artisjus Engedélyszám: W/001506/2020

Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság,
1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. - honlap: www.nmhh.hu

Fáklyarádió - Fény a sötétben