Őszi kerti teendőink

November a meteorológiai ősz utolsó hónapja, ám a kerttulajdonosoknak még most is akadhat bőven feladata.

Kertápolási szempontból mozgalmas ez a hónap is, hiszen a mostani munkánkkal sok időt és energiát takarítunk meg tavaszra.

Egy utolsó szüret

Még mindig van mit szüretelni, betakarítani, hiszen ilyenkor jön el a birsalma, a naspolya és más gyümölcsök ideje, de idén egyes szőlőfajták is később értek be, és most kell leszüretelni a tőkéről, miután kicsit már a fagy is megcsípte. Ezeken kívül a kelbimbót, a kelkáposztát is mostanában szedjük fel, a sütőtökről nem is beszélve, ami akkor a legfinomabb, ha kicsit megcsípte a fagy.

Gyűjtsük össze a lehullott leveleket

Különösen fontos ezt megtenni a kerti tó vizéről és környékéről, ha van ilyenünk. A fagyérzékeny fajok tövéhez is odahúzhatjuk a lehullott lombot és gallyakat, hogy télen védje a fagytól. A lehullott levelek bár gyönyörűek, mégis fontos a cserjék ágai közül eltávolítani azokat, ugyanis elveszik tőlük a levegőt és a fényt, ezzel pedig negatív hatással vannak a fejlődésükre ebben az időszakban, amikor már kevesebb a napos órák száma.

Nyírjunk utoljára füvet

Ősszel a gyepen hetekig otthagyott levelek elveszik a fényt, és könnyen száraz, barna foltok alakulhatnak ki, beindulhat a mohásodás. Utoljára novemberben érdemes füvet nyírni, de arra figyeljünk, hogy 4-5 cm-nél lehetőleg ne nyírjuk rövidebbre, mert a hosszabb fű jobban tudja hasznosítani a napfényt. A gyep így a gyomok és a moha támadásának is jobban ellenáll. Őszi gyeptrágya alkalmazása is javasolt.

Évelők, bokrok, cserjék és a sövény visszametszése

Ha a cserjék sárgulásnak indulnak, lehajlanak az ágaik, vagy öregedni kezdenek, akkor ideje visszavágni őket. A növény ugyanis ilyenkor visszaszívja nedveit a gyökereibe. Ha nem vágjuk vissza, elhalhat. Ez az utolsó lehetőség arra, hogy elvégezzük a kertünkben levő bizonyos gyümölcsfák metszését. Ez viszont nem csupán ajánlott, hanem egyenesen kötelező, mert ezzel járulunk hozzá ahhoz, hogy óvjuk a fákat, és bőséges termésre is csak így számíthatunk jövőre.

Utolsó faültetések

Ültessünk még fát a meglévőket pedig ellenőrizzük, nem betegek-e. Ültetés után ne öntözzük be őket, de kupacoljuk fel a talajt a tövüknél, hogy megvédjük a gyökeret a fagytól. Örökzöldeket viszont már ne ültessünk a fagyérzékenységük miatt!

Virághagymák, növények ültetése

Ősszel elültethetjük a hagymákat is, hogy tavasszal örömünket leljük ragyogó színű virágaikban. A tavasz hírnökeit a megfelelő helyre kell ültetni ahhoz, hogy jól fejlődjenek és virágozzanak. A tél beköszönte előtt ez az utolsó lehetőségünk arra, hogy némi színt csempésszünk a kertbe. A rózsák számára például az ősz az ideális ültetési idő, még az első talaj menti fagyok előtt.

Költöztessük be a szobanövényeket

A nyáron kint tartott cserepes növényeket vigyük be még a fagyok előtt, vagy tegyük őket védett helyre. A fűtött lakások száraz klímája nem kedvező az eredetileg trópusi, párás, félárnyékos, mérsékelten meleg környezetben élő szobanövényeknek, ezért sokat kell öntözgetni, permetezni és a fűtést szabályozni növényeink miatt, különben sárgulnak, foltosodnak, elhullajtják a leveleiket.

© 2021 Fáklya Rádió · Weboldal: ArtCorner

Artisjus Engedélyszám: W/001506/2020

Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság,
1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. - honlap: www.nmhh.hu

Fáklyarádió - Fény a sötétben