Pszichológusok testtérképeket készítenek a hallucinációkról

Leicesteri pszichológusok először készítettek testtérképeket azokról az érzésekről, amelyek a pszichózisban szenvedő emberek hallucinációi során keletkeznek.

A The Lancet EClinicalMedicine című szaklapban megjelent tanulmány az eddigi legkiterjedtebb leíró adatokat szolgáltatja a hallucinációk során felmerülő érzésekről, valamint arról, hogy az egyének hol számoltak be a testben jelentkező érzésekről. A Leicesteri Egyetem kutatói a hallucinációk során jelentett érzelmeket is vizsgálták, amelyek közül a zavarodottság, a félelem és a frusztráció a leggyakoribbak.

Bár az érzések lokalizációja nagy eltéréseket mutatott a résztvevők között, minden egyes személy esetében az érzések visszatérően bizonyos testtájakon összpontosultak. A koncentrációs területek gyakran tartalmazták az olyan érzések ismétlődő forrásait, mint a fájdalom, a hő vagy a feszültség.

Dr. Katie Melvin, a Leicesteri Egyetem Idegtudományi, Pszichológiai és Viselkedéstudományi Tanszékének munkatársa és a tanulmány levelező szerzője elmondta:

"Különösen érdekes volt a testben és a test körül (a peri-perszonális térbe) megjelenő érzések köre. A résztvevők gyakran leírták, hogy a módszer segített nekik megosztani olyan élményeket, amelyeket nehéz szavakba önteni. "E tanulmány módszerei és eredményei hozzájárulhatnak ahhoz, hogy előrelépést érjünk el a hallucinációk megértésében és abban, hogy hogyan tudjuk támogatni az azokat átélő embereket. A kutatás ezen területének következő lépései a hallucinációk megtestesülésének és érzésének további megértése lesz a különböző populációkban, és az ezt támogató beavatkozások kifejlesztése."

A pszichózis olyan élményeket ír le, amikor az egyénnek nehézséget okozhat annak meghatározása, hogy mi a valóság és mi nem a valóság. A kutatások szerint a pszichózis összefügg a traumák, a kedvezőtlen életesemények és a stressz átélésével. Az emberek olyan diagnózist kaphatnak, mint például a skizofrénia. Az a tapasztalat, hogy olyan dolgokat érzékelünk vagy hiszünk, amelyeket a körülöttünk élők nem, fizikai egészségi állapotok, például agydaganat vagy akut fertőzés esetén is előfordulhat.

© 2021 Fáklya Rádió · Weboldal: ArtCorner

Artisjus Engedélyszám: W/001506/2020

Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság,
1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. - honlap: www.nmhh.hu

Fáklyarádió - Fény a sötétben