Spiritualitás vagy ezotéria?

Sok ember, ha tanácsra van szüksége vagy megakad az élet országútján, akkor felkeres egy asztrológust, vagy egy jóst és azt gondolja, ők is a spiritualitás útját járják. De tudjuk-e, hogy egyáltalán mi a különbség a fenti fogalmak között?

A spiritualitás összefoglaló kategórianév. A szellemi, a természetfeletti erők és a lélek értelmezésén, magyarázatán alapuló irányzatokat értjük ezen. Több vallás közös alapelvét is jelenti. A spirituális ember úgy gondolja, hogy tettei magasabb rendű célokat szolgálnak, és hisz az ok-okozati összefüggésben.

Az ezotéria titkos tanokat jelent, melyeket csak egy adott csoport tagjai ismernek, amolyan okkult, rejtett tanok ezek. Fontos, hogy az ezoterikus gondolkodás eltér a tudományostól.  Ide tartozik például a mágia vagy az okkultizmus.

Ebből jól látható, hogy míg az ezotéria nem, addig a spiritualitás viszont megfér a tudományokban. Vékony a mezsgye a kettő között, hisz a spiritualitás is tapasztalaton túli, olyan dolgokat vizsgál, amiket érzékszerveinkkel nem tapasztalhatunk meg. Ez a nem túl éles határ azért lehet veszélyforrás, mert aki járatlan, tapasztalatlan, és épp válságban van, könnyen adja a fejét olyan módszerek kipróbálására, amelyek gyors megoldást ígérnek, de nem működnek, áltudományosak.

Ha tehát húz a szíved a spiritualitás felé, ha szereted a dolgokat több nézőpontból látni és érezni, akkor érdemes egy tanácsadót, pszichológust, pszichoterapeutát választanod, mert ott biztos, hogy jó kezekbe kerülsz. Ebbe azonban időt és munkát kell belefektetni. Ami gyors megoldást ígér, az legyen mindig gyanús…

© 2021 Fáklya Rádió · Weboldal: ArtCorner

Artisjus Engedélyszám: W/001506/2020

Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság,
1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. - honlap: www.nmhh.hu

Fáklyarádió - Fény a sötétben