Tanácsok, ötletek madaraink téli etetéséhez

Nincs mit tenni, lassan megérkeznek az első komolyabb fagyok, így lassan időszerű lesz a kertünkben lakó madarakról gondoskodni.

Egy rendszeresen feltöltött etető egész madárkolóniát segíthet át a nehéz téli hónapokon, ez pedig gyakorlati haszonnal is jár a kerttulajdonosok számára, hiszen a madarak egy része természetes kártevő irtóként a nyári időszakban is a környéken marad. Nagyon fontos, ha egyszer belekezdtünk a téli madáretetésbe, tavaszig rendszeresen kell csinálnunk! Sok madár ugyanis annyira kevés tartalékkal rendelkezik, hogy előfordulhat, hogy még a következő fagyos éjszakát sem tudja átvészelni, ha nem talál élelmet a megszokott etetőben!

Madáretető, madáreleség

Az etetés nem igényel nagyobb szaktudást. A különböző etető fajtáknak se szeri, se száma. Megvehetjük készen, készíthetünk mi magunk is, de egy műanyag cserépalátét is bőségesen elegendő! Madaraink legalapvetőbb élelmét, a nyers napraforgó magot szinte minden zöldségesnél vagy barkácsboltban megtaláljuk. De néhány marék összetört régi dió is biztos akad minden háztartásban. Az olajos magvakhoz hasonlóan fontos téli etetőanyag az állati zsiradék: a nem sós (!) vagy kifőzött szalonna, a faggyú, illetve a szintén sok helyen kapható cinkegolyó. De némi lágy sajtnak is nagyon fognak örülni a madarak, ezen kívül főtt rizsfőtt tészta, levesben főtt zöldségek is adhatók. Viszont soha ne adjunk az énekesmadaraknak kenyeret, kenyérmorzsát, mert ezek erjedésnek indulva gyomor- és bélgyulladást, akár a madarak pusztulását okozzák!

Időnként egy-egy almát is felszúrhatunk egy ágra. Ebből a gyengébb csőrű madarak is könnyen tudnak falatozni, és valamelyest a madarak szomjúságát is csillapítja.

Rendkívül fontos, hogy a madaraknak mindig legyen innivalójuk!

Erre is a legcélszerűbb megoldás egy nagyméretű, műanyag alátét.  Mind az itatót, mind az etetőt fontos olyan helyre tenni, ahol a ragadozók – elsősorban a macskák – nem érik el. Legjobb, ha ez valamilyen magas hely, de ha ilyen nincs, az is elég, ha egy viszonylag nyitott területre helyezzük, ahol a madarak idejében észrevehetik a rájuk leselkedő veszélyt.

© 2021 Fáklya Rádió · Weboldal: ArtCorner

Artisjus Engedélyszám: W/001506/2020

Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság,
1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. - honlap: www.nmhh.hu

Fáklyarádió - Fény a sötétben