Te hogy élted túl életed mélypontjait?

Amikor már azt hisszük, hogy minden a legnagyobb rendben van, akkor hirtelen bekövetkezik a baj. Másoknál éveken keresztül harmónia uralkodik, aztán minden megváltozik és az egész életük romokba dől. Sokan újrakezdik és már nem tudják, hogy valaha újra csodálatos lehet-e, mint annak idején volt. Hogyan élhetjük túl ezeket a nehéz időszakokat?

Rá kell jönnünk, hogy minden nap számít. Nem a múlton kell merengenünk, mert az már nincs többé, bármennyire is jó volt. A jelenben kell lennünk, mert minden nap történik valami. Ahhoz, hogy kijussunk a nehéz helyzetekből, fel kell ismernünk, hogy minden nap tehetünk egy előrelépést és minden nap történhet valami, ami előre lendít bennünket. Próbáljunk ne a problémára vagy a nyomasztó helyzetre gondolni állandóan, mert az csak megbénítja az embert. Ez valóban nehéz lehet, de a mélypontból való kijutás egyik kulcsa pontosan ez. Legyen ez egy napi rutin, amit beiktatsz az életedbe, ami bármi lehet, mely örömet tud okozni. Egyeseket egy kocogás, másokat egy filmnézés is pozitív állapotba tud vinni. Ez nem arról szól, hogy nem vesszük figyelembe a problémákat, hanem hogy az adott stresszhelyzetet legalább egy kicsit oldjuk. Ha minden nap előre haladunk, akkor egyre kevésbé valószínűbb, hogy összeomlunk a teher alatt.

A legfájdalmasabb dolog az életedben nem jelenti a világ végét sem neked, sem másnak. Mások még ennél is traumatikusabb, fájdalmasabb és elképzelhetetlenebb gyászt és veszteséget éltek túl. Persze mindenkinek a saját fájdalma a legnagyobb és nem is érdemes összehasonlítani az életünket másokéval. Ettől függetlenül sokakon segít az, ha olyan emberekről néznek riportokat vagy beszélgetéseket, akik tőlük valóban nehezebb helyzetben vannak. Egyesek már úgy születnek, hogy nincs kezük vagy lábuk, mások elvesztették a családtagjaikat egy tragikus balesetben, vagy felgyulladt a házuk és odaveszett mindenük. Mindezekhez képest egy szerelmi bánat, egy válás vagy egy álombéli munkahely elvesztése apróságnak tűnik, de természetesen nem lekicsinyelhető. Ha a halálos betegségben szenvedők – például rákbetegek – megtalálták az erőt önmagukhoz, hogy igenis meg akarnak gyógyulni, akkor erre bárki képes, még Te is! Fontos tudatosítanod magadban azt, hogy a jelenlegi helyzeted csak egy átmeneti állapot és nem egy örökkévalóság! Már a múltban is lehettek negatív élethelyzeteid és tapasztalataid, de mindet túlélted, mint ahogy a mostani pillanatokat és helyzeteket is túl fogod élni! Ez a gondolat adjon a számodra erőt!

Az emberek akkor érzik a legrosszabbul magukat, ha elvesztik a kontrollt, ha nem tudják irányítani az életüket. És ez a fontos: el kell fogadni, hogy nem tudjuk irányítani az életünket, bármennyire is szeretnénk! A körülményeket figyelembe vehetjük, számos hatás ér minket és bizonyos kockázatokat is le tudunk redukálni a minimálisra, de minden dolgot nem tudunk kivédeni és nem tudjuk magunkat mindentől megvédeni sem. Egyes körülményeken nem lehet változtatni és ez az, amit a legnehezebb elfogadnia az embereknek. Ha ezt nem teszed meg, akkor úgy nehezen fogsz előrelépni. Az elfogadás ugyanis enyhíti a fájdalmat és hozzásegít a gyógyuláshoz. Ez egy igen fontos lecke.

Következő lépcsőfok az, hogy fel kell fedezned Önmagadat! Nagyon sok ember önismereti hiányban szenved és valójában nem is ismeri saját magát. A családi dolgok, a viselkedési minták, a negatív gondolatok programozása és a félelem mind-mind ott lapulnak bennünk, melyek kioldásra várnak, hogy egy sokkal magabiztosabb emberré válhassunk. Meditáljunk, esetleg járjunk szakemberhez és fedezzük fel személyiségünk minden pozitív és negatív tulajdonságát. Magadba keresd meg a válaszokat arra vonatkozóan, hogy miért kerülhettél abba a helyzetbe, amibe most vagy és ne mindig csak külső okokat keresd!

Ha az életed összeomlott és úgy érzed mindent elölről kell kezdened, akkor az önismeret mellett érdemes elgondolkoznod azon is, hogy vajon mi az, amit úgy érzel, hogy másként csinálnál mint eddig? Milyen új életmódot folytatnál? Mire összpontosítod a figyelmedet és az idődet ezentúl? Talán felfedezed magadban azt, hogy sok dolgot nem a szíved és lelked szerint cselekedtél, és talán ezek is elvezethetnek a jelenlegi mélyponthoz. Gondolj abba bele, hogy amikor sokan munkahelyet váltanak és egy számukra mérgező légkörből egy sokkal jobb helyre kerülnek, mennyire könnyedebbé válik az életüknek ez a része. Tölts hát több időt olyan emberekkel együtt, akik mindig segítenek vagy boldoggá tesznek a barátságuk és a társaságuk révén. Ezek is feltölthetnek a nehéz időszakban.

Ugyanis jó, ha a fejedbe vésed, hogy mindenki sebezhető! Az emberek persze sokszor nem merik kimutatni az érzelmeiket, a gyengeségeiket vagy a fájdalmukat. Pedig jó megosztani másokkal a tapasztalatainkat, mert sokan hasonló dolgokon mennek vagy mentek keresztül, mint akár mi is. Ez a fajta átbeszélés aztán segíthet nekünk is előrébb jutni, mélyebb empátiára és megértésre tehetünk szert.

Egyszóval: ha valami tragédia történik és a mélypontra kerülsz, akkor az életednek még nincs vége! Lehet, hogy egy sokkal jobb dolog vár rád, csak talpra kell állnod!

© 2021 Fáklya Rádió · Weboldal: ArtCorner

Artisjus Engedélyszám: W/001506/2020

Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság,
1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. - honlap: www.nmhh.hu

Fáklyarádió - Fény a sötétben