Test és lélek egy naplóban – interjú Elekes Enikővel

Néhány éve találkoztam egy érdekes emberrel, aki a cikkeimet folyamatosan kommentálva mondta el nyilvánosan véleményét, mely szerint ő is hasonlóan gondolkozik és látja a világot, de valahogy mégis csak kevesen értik meg az álláspontját. Azóta kiadott egy könyvet, amely arra sarkallta az őt felkereső embereket a motiváló írásaival, hogy megváltoztathassák az életüket céljaiknak megfelelően. A komoly tervek megvalósításában az Edzés és Étkezési naplója már sokak számára lett kézzel fogható megoldás.

Mindezeken túl még számos olyan dologról esett szó személyes találkozásunk alkalmával, amely nemcsak a fitneszt kedvelő és művelő embereket érintheti, hanem azokat is, akik saját kezükbe kívánják venni életük alakulását és tudatosságot vinnének a hétköznapjaikba. Láthattuk őt már a TV képernyőjén keresztül, az online sorok hasábjain és most engem is az a megtiszteltetés ért, hogy egy kellemes beszélgetést folytathattam Elekes Enikő Fitness Instruktorral, személyi edzővel és gasztro coachal olyan összetett dolgokról, ami tulajdonképpen minden embert érint valamilyen formában.

A gasztro coaching segítségével át lehet lépni a blokkokon és a problémákon

– Hogyan csöppentél bele a fitnesz világába?
– Már a gimnáziumban is nagyon fontos volt nekem az egészséges életvitel és a hozzám legközelebb állónak az egészségfejlesztést gondoltam. Ennek hatására iratkoztam be a Szegedi Tudományegyetemre és az iskolán kívüli időmben is állandóan edzésekre jártam, a rokonszakok óráit is rendszeresen látogattam és az volt a célom, hogy a lehető legtöbbet összeszedjem. Aztán Portugáliában tanultam a szakma szépségeit, ahol más aspektusokból is megfigyelhettem ennek a sajátosságait. Kint is tevékenykedtem, mint sport animátor. Rengeteget tapasztaltam azt, hogyan kell a különböző nemzetekkel és korosztályokkal együtt dolgozni.

– Egyik szakterületed az gasztro coach. Mit is kell érteni pontosan ez alatt?
– 4 éve dolgozom aktívan személyi edzőként és amikor még a szakma elején voltam, akkor úgy éreztem, hogy jóval összetettebb dologról van szó. A testedzés és a táplálkozás szorosan együtt, egymást támogatva működik, azonban ha mégsem, akkor annak valamilyen érzelmi magyarázata van, amik visszatartják az embert a változástól. A gasztro coaching pedig pontosan ebbe megy bele, hogy át lehessen lépni azokat a blokkokat vagy problémákat, amik miatt nem tud lefogyni vagy úgy fejlődni, ahogyan szeretne.

– Mondhatjuk azt, hogy a gasztro coaching által egy tudat alatti blokkot vagyunk képesek feloldani?
– A gasztro coaching folyamatában, amikor egy „ülés „ zajlik, akkor bele kell menni abba, hogy mi mozgatja az embert, mitől lesz stresszes vagy mi vezet odáig, hogy a fizikális síkon megjelenő problémái legyenek. Sok esetben belemenekülnek egy hiánypótló cselekedetbe például munkába, csoki zabálásba, tudatmódosító szerek használatába.
Valójában ezek egy hiányt, vagy éppen egy fájdalmat takarnak.

“Ez a könyv igazából olyan, mintha én is ott lennék.”

– A fitnesz témakörében ha körbenézünk, akkor viszonylag kevés szakirodalom lelhető fel. Azonban te írtál egy könyvet ezzel kapcsolatosan. Mi motivált téged, mielőtt ez létrejött?
– Első körben az volt a fő célom, hogy olyan embereknek is tudjak támogatást nyújtani, akik távol vannak. Én békéscsabai vagyok és ott van egy réteg, aki szívesen dolgozik velem, de a távolság miatt ezt nem mindig tudtam megoldani. És ez a könyv igazából olyan, mintha én is ott lennék hiszen állapotfelmérést készíthet magának, folyamatos visszacsatolást kap, és folyamatos után követést végezhet magáról, kap egy képet arról, hogy mi is történik a rendszeresség által. Segítik a szokásokat kialakítani, segítik azokat megtartani.

– Tehát amikor a használója ezeket leírja, akkor tudatosodik benne, hogy mi az, amin változtatnia kell?
– Így van, pontosan. Illetve szembesül a tényekkel, hogy valójában mennyi vizet isznak, mennyit nassolnak, hány órát alszanak stb.

– Úgy érzem az elmondottak alapján, hogy ehhez szükség van egy test-lélek kapcsolódásra is. Ez a te életedben és mindennapjaidban hogyan nyilvánul meg?
– Én azt vettem észre, hogy akkor működik jól vagy akkor van ennek fejlődést elősegítő értéke, ha az ember beleönt egyfajta tudatosságot. Tehát figyeli önmagát és nemcsak robot üzemmódban él, hanem saját magát konkrétan képes megfigyelni. Az Étkezési Napló pontosan így is lett kidolgozva, hogy a gondolatokat és érzéseket is le kell írni egy folyamatot követően és aki ezt komolyan veszi, az egy önismereti túrának indul neki, hiszen itt elég sok dolog fel tud bukkanni, hogy valaki milyen szándékból eszik vagy éppen miért nem eszik. Itt ez is a lényeg, hogy figyeld meg mire vágysz és arra hogyan reagál a szervezeted. Tehát tényleg vágysz egy bizonyos ételre vagy csak egy hiányból fakadó belső késztetés az valójában? És így te magad tudod kialakítani tudatosan az életmódodat, nem pedig a körülmények.

“Ugyanannyi szerepe van az ő lelkükkel való foglalkozásnak, mint a mozgásnak, így nem mehet az egyik a másik rovására.”

– Mennyire fontos neked a természetesség, illetve a spiritualitás egy ilyen összhangban?
– Nagyon. Egy kicsit úgy is érzem, hogy kilógok a sorból. Egyrészt azért, mert én nem is képviselem nagyon a testépítő vonalat, hanem inkább a természetes nőies vonásokat. Ettől függetlenül nagyon sok férfi vendégem van. Az egészséges test és izomzat az nagyon fontos, de az esztétikai látvány is számottevő. A spiritualitás például minden egyes edzésen bekapcsolódik, ugyanis folyamatosan beszélek a vendégeimmel és folyamatosan azt veszem észre, hogy ugyanannyi szerepe van az ő lelkükkel való foglalkozásnak, mint a mozgásnak és így nem mehet az egyik a másik rovására. Én azt veszem észre, hogy pontosan ezért van hamar sikerélmény is, mert ők is érzik, hogy nekem ők fontosak.

– Még azt meséld el kérlek, hogy a vendégeid körében milyen fogadtatása volt az Étkezési Naplónak?
– Nagyon jó. Nemtől függetlenül örömmel fogadják és használják. Sokan azt mondják, hogy az írásaim pozitívan lendítették őket előre. Főleg azoknál, akik éppen most indítanak egy változást az életükben.

– Mit javasolnál azoknak az embereknek, akik tanácstalanok és nem tudják, hogy merre induljanak el az életükben?
– Az elinduláshoz használja a könyvet! Hiszen az pont azt a célt szolgálja, hogy térképezze fel saját magát. Mert az már egy kiindulópont. És ha nem tudja, hogy éppen hol tart ő most az életében, mert csapong a világban, ami eléggé jellemző sokaknál, akkor az egy nagyon jó elindulási pont. Ismerje meg magát és ismerje fel azt a helyzetet, ahol éppen van és akkor azt is látni fogja hova tud eljutni. Azt javaslom az embereknek, hogy kezdjenek el figyelni önmagukra és adjanak maguknak én időt! És a könyvben ez mind szerepel, be tudja jelölni magának a saját én idejét, ami az agyában is tudatosodik, hogy mire mennyi figyelmet kell fordítania. A testet ugyanúgy kell táplálni, mint a lelket.

Elekes Enikő szaktudását azoknak ajánlom, akik komolyan is veszik a változással járó folyamatokat és nem ijednek meg az önmagukban rejlő gátaktól vagy a felszínre kerülő árnyaktól. Bár ha mégis így alakulna, ő mindvégig ott lesz, hogy átsegítsen aktuális élethelyzeteden és úgy érd el vágyott célod, ahogyan azt te szeretnéd.

Megtaláljátok Enikőt az elekeseniko.com, illetve az Elekes Enikő – Személyi edző és Gasztro Coach facebook oldalon.

Egyéb és hasonló cikkeinket megtaláljátok a Magazin menüpont alatt. De ne feledkezz meg benézni facebook oldalunkra sem, hiszem fontos információkat is találsz különböző aktualitásainkról és a Fáklya Rádió egyedi életéről.

Hajósi Péter

© 2021 Fáklya Rádió · Weboldal: ArtCorner

Artisjus Engedélyszám: W/001506/2020

Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság,
1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. - honlap: www.nmhh.hu

Fáklyarádió - Fény a sötétben