6 világszerte ismert személy, aki a Földön kívül képzeli el a jövőt

Az űrkutatásnak és idegen életformák felfedezésének egyetlen alappillére van, mégpedig a pénz. Ráadásul jó sok. Éppen ez az, ami leginkább közös mindegyikükben, de vajon melyik milliárdos lesz az, aki elsőnek ér célba?

Robert Bigelow

Bigelow gyerekkorában a hálószobája ablakából nézte, ahogy a kormány atombombákat tesztel, és osztálytársaival az iskolai játszóterükről láthatták a gombafelhőket a Mojave-sivatag felett. Egyesek számára az ilyen emlékek disztópikus hidegháborús képeket idéznek fel, de Bigelow úgy emlékszik rájuk, mint egy epifániára, egy bibliai jelenésre. Bigelow már akkor tudta, hogy nem lesz tudós, ezért elhatározta, hogy minél több pénzt keres, abban a reményben, hogy egyszer majd finanszírozni tudja saját űrprogramját. Legalább 1 milliárd dollárt keresett a Budget Suites of America-val, hosszú távú motelbérléssel a délnyugaton. Jelenleg ő vezeti a Bigelow Aerospace-t, amely szerződést kötött a NASA-val, és a Védelmi Minisztérium Fejlett Repülési Fenyegetés-azonosító Programjának elsődleges vállalkozója lett.

Elon Musk

Musk arra törekszik, hogy 21 milliárd dollárját a Mars gyarmatosítására használja fel. Cége, a SpaceX kétségbeesetten próbálja csökkenteni az űrutazás költségeit abban a reményben, hogy megkezdődik a Mars gyarmatosítása. „Ha [nem veszünk részt] egy szimulációban, akkor lehet, hogy egy laborban vagyunk és van valami fejlett idegen civilizáció, amely csak figyeli, hogyan fejlődünk, csak úgy kíváncsiságból, mint a penészgomba a Petri-csészében” – mondja Musk.

Paul Allen

Amikor 1993-ban a Kongresszus leállította a NASA idegenek utáni vadászatának finanszírozását, Allen milliókat adott a SETI Intézetnek. 2009-ben az Allen Telescope Array megkezdte a kozmosz kutatását. Allen további 30 millió dollárt adott a projektnek, ami elméletileg elegendő összeg ahhoz, hogy földönkívüli aktivitást észleljenek és/vagy akár felvegyék a kapcsolatot érdemes idegen életformákkal.

Jurij Milner

Milner bejelentette azt a tervét, hogy űrhajókat küld a Szaturnusz Enceladus holdjára idegen élet után kutatva. Milner emellett finanszírozza a Breakthrough Listent, azt a tízéves projektet, amelynek célja egy nyugat-virginiai teleszkóp segítségével intelligens földönkívüli üzenetek után kutatni.

Jeff Bezos

Cége, a Blue Origin Elon Musk SpaceX-jével versenyez, hogy újrafelhasználható rakétákat (és komikusan gazdag turistákat) indítson az űrbe. A rivalizálás egyébként a mozivásznakon is megmutatkozott, ugyanis Míg Musk magát játszotta az Iron Man 2-ben, addig Bezos a 2016-os Star Trek: Beyond című filmben az idegen Csillagflotta-tisztjeként tűnt fel.

Franklin Antonio

Antonio a 80-as évek közepén társalapítója volt a Qualcommnak, egy mobiltechnológiai cégnek. Ő a cég vezető tudósa is, és milliókat adott a SETI kutatására. Tavaly Antonio 30 millió dollárt adományozott a Kaliforniai Egyetem San Diego-i mérnöki iskolájának, majd ezt követően Roy Moore sikertelen szenátusi kampányához járult hozzá.

Hasonló témákról beszélgetve találkozhatsz velünk élő műsorunkban is minden kedden 20 órától itt a Fáklya Rádión a lejátszási sáv piros Play gombjára kattintva, de bármikor vissza is hallgathatod a podcastek között a neked legjobban érdekesnek vélt adást.

© 2021 Fáklya Rádió · Weboldal: ArtCorner

Artisjus Engedélyszám: W/001506/2020

Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság,
1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. - honlap: www.nmhh.hu

Fáklyarádió - Fény a sötétben