A Magellán-felhők átnevezéséért kampányolnak a csillagászok

Tudósok egy csoportja konkrétan azt követeli, hogy változtassák meg a Tejútrendszer két szomszédjának nevét, mondván az ne egy kegyetlen gyilkos és szélhámos felfedezőre emlékeztessen, aki még csillagász sem volt.

Mia de los Reyes amerikai filippínó csillagász és munkatársai azzal érveltek, hogy mivel az égbolt látványa mindenkié, ezért fontosnak tartják, hogy olyan neveket viseljenek az égitestek és alakzataik, amelyek az egész emberiséget tükrözik. A déli féltekéről szabad szemmel is látható felhők pedig nem méltók erre, ugyanis Magellán az 1519-ben Spanyolországból indított, Földet megkerülő expedíciója során az útjába kerülő bennszülötteket rabszolgasorba helyezte, majd megölte őket, ráadásul a felhőket expedíciójának egyik tagja figyelte meg, de már a déli félteke számos kultúrája és a korábbi európai felfedezők is jól ismerték őket. Éppen ezért követelik a névváltoztatást, mert Magellán soha nem tanulmányozta az érintett felhőket.

De los Reyes felhívására több, mint 100 csillagász jelezte érdeklődését a kampány iránt. Most az a céljuk, hogy javaslatukat a Nemzetközi Csillagászati Unió elé vigyék, abban a reményben, hogy végül szavazást tartsanak majd a névváltoztatásról - tudósított róla a Science News.

Mindemellett a tudomány más területein is hasonló viták folynak, kutatók csoportjai például bizonyos növények és állatok sértő elnevezéseinek felülvizsgálatát szorgalmazzák.

A csillagászok most pedig új neveket próbálgatnak betenni a köztudatba Magellán-felhők helyett, az egyik népszerű javaslat például az, hogy a továbbiakban „tejfelhőknek” nevezzük őket.

Hogy meddig fog tartani ez a folyamat, illetve, hogy komolyan veszik e a döntéshozók a kampányt és a javaslatokat, azt egyelőre nem lehet megjósolni, de hogy felkavarták az állóvizet ezzel sok más ágazatban is az biztos. Izgalmas lesz az elkövetkezendő időszak, érdemes lesz figyelni a tudományos híreket az esetleges változásokat illetően.

© 2021 Fáklya Rádió · Weboldal: ArtCorner

Artisjus Engedélyszám: W/001506/2020

Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság,
1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. - honlap: www.nmhh.hu

Fáklyarádió - Fény a sötétben