Álmaink nem mások, mint a jövő eseményeinek emlékei

Egy új tanulmány új bizonyítékai szerint az álmok olyan folyamatok eredményei, amelyek gyakran több élettapasztalat töredékeit ötvözik egymással különböző idősíkokban, ráadásul a jövőbeli események már réges-régen megtörténtként jelennek meg az agyban. Nem kizárt, hogy nem véletlenül, hiszen könnyen lehet, hogy már többször megéltük mindazt, ami előttünk áll és akkor az is kijelenthető, hogy a jövő az már javában a múlt. Legalábbis néhány kutatók felügyelete alatt vizsgált álom valóban ezt az álláspontot támasztja alá.

Az eddigi kutatások és vizsgálatok eredményei azt mutatják, hogy az álmok 53,5%-a egy emlékre vezethetőek vissza és az emlékforrással rendelkező jelentések közel 50%-a több múltbeli tapasztalathoz kötődött. A tanulmány azt is megállapította, hogy az álmok 25,7%-a konkrét közelgő eseményekhez kapcsolódott, és a jövőbeli eseményforrással rendelkező álmok 37,4%-a a múltbeli tapasztalatok egy vagy több konkrét emlékéhez is kapcsolódik.

"Az emberek évezredek óta küzdenek azért, hogy megértsék az álmok jelentését" - mondta Erin Wamsley vezető kutató, aki kognitív idegtudományból doktorált és a dél-karolinai Greenville-i Furman Egyetem pszichológiai tanszékének és idegtudományi programjának docense. "Új bizonyítékot mutatunk be arra vonatkozóan, hogy az álmok memória-feldolgozó funkciót tükröznek. Bár régóta ismert, hogy az álmok a múltbeli tapasztalatok töredékeit tartalmazzák, adataink azt sugallják, hogy az álmok előrevetítik a valószínű jövőbeli eseményeket is."

A tanulmányban 48 diák vett részt, akik alvását poliszomnográfia segítségével vizsgálták. Az éjszaka folyamán a résztvevőket akár 13-szor is felébresztették, hogy beszámoljanak a tapasztalataikról. Másnap reggel a résztvevők leírták álmaikat, minek köszönhetően összesen 481 jelentést tudtak sikeresen elemezni.

Wamsley szerint a jövőorientált álmok arányos növekedése a közelgő események időbeli közelségéből fakadhat. Míg ezek az álmok ritkán ábrázolják valósághűen a jövőbeli eseményeket, a jövőre vonatkozó emlékrészletek aktiválása és rekombinációja ennek ellenére adaptív funkciót tölthetnek be.

A publikáció az Amerikai Alvásgyógyászati Akadémia (American Academy of Sleep Medicine) közleményében jelent meg 2021-ben.

© 2021 Fáklya Rádió · Weboldal: ArtCorner

Artisjus Engedélyszám: W/001506/2020

Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság,
1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. - honlap: www.nmhh.hu

Fáklyarádió - Fény a sötétben