Az elfeledett Dead Kennedys

A 80-as évek punk világának kétségtelenül meghatározó bandája a Dead Kennedys volt, akik jóformán globálisan sokkoltak is mindenkit. De hát ez is volt a céljuk, tehát igazán jó munkát végeztek.

A 78-ban alakult San Franciscó-i zenekar a punkok mindennapjaivá vált, holott ők maguk soha nem nevezték annak magukat, többször ki is hangsúlyozták, hogy a new wave-et képviselik. A nevük is mély felháborodást keltett Amerika szerte, pedig nem a merényletben elhunyt Kennedy testvérekre gondoltak ezzel, hanem arra szerették volna felhívni a figyelmet, hogy a nagy amerikai álom meghalt.

Igen nagyszámú követő tábort is sikerült szerezniük igen rövid idő alatt és nemcsak Amerikában, de Európában és Ausztráliában is nagy sikernek örvendtek az angol és amerikai punk stílus összekeverésével. Mindezt Jello Biafra, a zenekar énekesének szókimondó szövegei és East Bay Ray rockabillys, néhol jazzes gitártémái tették igazán különlegessé.

Technikailag nem feltétlenül volt mondható képzett és profi zenekarnak a Dead Kennedys, mégis számtalan olyan riffekkel volt tele zenéjük, amik abszolút eltértek a 80-as évek punk zenekarainak munkásságaitól, főleg, hogy három akkordnál jóval többet használtak. Mindenképpen elmondható továbbá az is, hogy botrányaikkal szintén beírták magukat a zene történelmébe.

1980. március 25-én például részt vettek a Bay Area Music Awards díjátadó gálán, amit nemes egyszerűséggel szét trollkodtak. Az élő műsorban káromkodva fejezték ki nem tetszésüket a show biznisz iránt és már akkor próbálták szemléltetni azt, hogy ezek a műsorok nem a tehetségek felkutatásáról szólnak, hanem kizárólag arról, hogy valakik gusztustalanul sok pénzt keressenek belőle, nem is törődve azzal, hogy az előadó mit is képvisel tulajdonképpen. Így a műsorban is provokatív módon fehér pólóban jelentek meg, amelyen egy fekete S betű volt látható, de stílusosan kötött fekete nyakkendőjük ezt azonnal dollárjellé varázsolta.

Amikor aztán első számukat kezdték játszani, Biafra leállította a zenekart pár másodperc után és azt mondta: „Mi nem punk zenekar vagyunk, hanem new wave!” és már bele is kezdtek szinte azonnal a Pull My Strings c. dalukba, amelynek nyers fordítása valahogy így hangzik: „A pöcsöm elég nagy, az agyam viszont elég kicsi, hogy sztárt csinálj belőlem!” Érthető módon a zenekart soha többet nem hívták a produkció után semmilyen díjkiosztó fellépésre.

A Dead Kennedys végül abbahagyta pályafutását 1986-ban, ugyanis a zenekar szétszéledt. Biafra politikai utakon ment tovább, Ray, Fluoride és Peligro pedig szólókarrierbe kezdett. 2001-ben hosszú kihagyás után újra összeálltak Biafra nélkül és 2003-ban hozzánk is eljutottak, a számtalan remek koncertnek adó Petőfi Csarnokban koncerteztek, ahol a Macskanadrág volt az előzenekaruk és 2019 nyarán is látogatást tettek az A38-ra egy felejthetetlen koncert erejéig.

© 2021 Fáklya Rádió · Weboldal: ArtCorner

Artisjus Engedélyszám: W/001506/2020

Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság,
1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. - honlap: www.nmhh.hu

Fáklyarádió - Fény a sötétben