Ezek a mindennapi szokásaink nagy mértékben károsítják az agyat

Egyes mindennapi, ártalmatlannak tűnő szokások olyan rosszak lehetnek, hogy tartós agykárosodást is okozhatnak. Nem is gondolnád elsőre, hogy átlagosnak tűnő dolgokkal mennyi rosszat teszünk saját magunknak. Szerencsére mint mindenre, erre is van megoldás.

Az emberi agy testünk legfontosabb szerve, aminek ugyanúgy szüksége van edzésre és táplálékra ahhoz, hogy jól működjön. Így a jó szokások kialakítása és az alábbi rossz szokások elkerülése megelőzi az agykárosodást és megőrzi egészségét. Nézzük meg sorban melyek lehetnek az agykárosodás okai és mit tehetünk ennek megváltoztatása érdekében?

Reggeli kihagyása

Agyunknak is szüksége van a megfelelő tápanyagokra a megfelelő időben ahhoz, hogy a legjobban működjön. A felgyorsult életstílusnak köszönhetően sajnos a legtöbben kihagyjuk a reggelit, hogy időt takarítsunk meg a nap korai óráiban. Ez pedig sajnos alacsony cukor- és az agy rossz tápanyagellátásához vezet, ugyanis az agynak tiszta glükózra van szüksége a működéséhez. Nem véletlenül mondták azt elődeink sem, hogy a nap fő étkezése a reggeli kell, hogy legyen, amikor is úgy kell táplálkozni, mint a királyok egykoron. Ugyanis a helytelen táplálkozás hosszú távú káros hatással lehet az agyra, mint például az agysejtek degenerációja. Kerüljük el egy kiadós reggelivel!

Túlevés

A túlzott evés koleszterin lerakódásához és az agyi erek megvastagodásához vezet, ami csökkenti az agysejtek vérellátását. Ez súlyos károsodást okozhat az agy normál működésében. Kiderült az is, hogy a túlevés nemcsak elhízáshoz vezet, ami rontja énképünket és önbizalmunkat, így depresszió és egyéb pszichés problémák is kialakulhatnak, de Alzheimer-kórhoz is vezethet.

Alváshiány

Az alváshiány nagyban korlátozza az agy normálisan működését, ráadásul memóriavesztéshez, valamint egyéb kognitív problémákhoz vezet. Add meg magadnak a napi hét órát, amit alvásra fordítasz, mert nemcsak a szépség múlik rajta, de tulajdonképpen minden más is. Ez egy alapszükséglet, gondoskodj róla!

Cukros ételek fogyasztása

Tudatosan vagy néha tudatlanul, de mindannyian fogyasztunk cukrot ételeink és italaink többségében. A finomított cukrok túlzott fogyasztása köztudottan tönkreteszi az agy és a test fehérje- és tápanyagfelvételi képességét. A rossz táplálkozás pedig alultápláltsághoz és agyi rendellenességekhez vezetnek, mint például szintén a rossz memória, tanulási zavarok, hiperaktivitás és depresszió. Tehát, amikor legközelebb egy nagy pohár kólát legurítasz ebéd után, gondolj bele abba is, hogy közel 20 kanál cukrot döntesz magadba!

Dohányzás

Valószínűleg ez az egyik legkárosabb szokásunk, mivel a dohányzás nem csak tüdő- vagy szívbetegségeket okoz, hanem több agysejt zsugorodásához és olyan problémákhoz is vezethet, mint a demencia, az Alzheimer-kór, vagy a szklerózis multiplexnek nevezett autoimmun rendellenesség.

Ne dolgozz betegen!

Ha túlterheljük magunkat, akkor a betegségeknek is megágyazunk, hiszen az immunrendszer védelmi mechanizmusa ilyenkor erősen a padlót súrolja. Ráadásul ha betegség alatt is folytatjuk a munkát, akkor az agy hatékonysága drámaian lecsökken, ami csak fokozza a stresszt, hiszen az agy és a test ilyenkor már extra keményen dolgozik, hogy megbirkózzon a fertőzéssel. Szóval ne dolgozz betegen, mert csak csak növeli a terhet! Adj időt a pihenésnek és gyógyulj meg!

Alkoholfogyasztás

Minél nagyobb az alkohol százalékos aránya, amit megiszunk, annál több az agyban elpusztuló sejtek száma is. Ha pedig hosszabb ideig élünk itókával, értve ezalatt bizonyos rendszerességet, legyen az napi vagy heti alkalom, akkor az alkohol fogyasztása az agy térfogatának csökkenését eredményezheti.

No stressz!

Persze ezt könnyű mondani, mert sajnos a stressz mindenki életének része, érkezzen az a munkahelyről, a családból vagy a párkapcsolatból. Sajnos azonban a fokozott és sűrűn jelentkező stressz akadályozza az agy normális működését, és levertséget, dühöt, ingerlékenységet idéz elő számos egyéb betegség kialakulása mellett. Tulajdonképpen azt is mondhatnánk, hogy minden betegség kiindulópontja és oka maga a stressz.

© 2021 Fáklya Rádió · Weboldal: ArtCorner

Artisjus Engedélyszám: W/001506/2020

Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság,
1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. - honlap: www.nmhh.hu

Fáklyarádió - Fény a sötétben