Hogyan növelheti a fogínybetegség a demencia kockázatát?

Sokan úgy gondolják, hogy a fogínybetegségek legnagyobb veszélye csupán az, hogy a fogainkat elveszítjük, ám a kutatók egy sokkal komolyabb összefüggésre hívták fel a figyelmet: a demencia kockázatának növekedésére.

A fogínybetegségek (vagyis a periodontális betegségek) azért alakulnak ki, mert a szájban élő baktériumok gyulladást idéznek elő a fogíny szövetében. A probléma itt kezd igazán komollyá válni: ha ezek a baktériumok, mint például a Porphyromonas gingivalis, eljutnak az agyba, akkor ott is gyulladást okozhatnak. Ez a gyulladás pedig komoly károkat okozhat az agysejtekben, ami hosszú távon növeli az Alzheimer-kór és más demenciás betegségek kialakulásának kockázatát.

A kutatók arra is rájöttek, hogy a gyulladásos folyamatok, amelyek a fogínybetegségből származnak, szintén súlyosbíthatják az Alzheimer-kór tüneteit. Ez pedig azért fontos, mert az Alzheimer-kór egy progresszív, vagyis fokozatosan súlyosbodó betegség, és minden olyan tényező, amely hozzájárulhat a tünetek gyorsabb romlásához, nagy figyelmet érdemel.

Miért fontos a szájhigiénia?

Nemcsak az esztétika és a kellemetlen lehelet elkerülése miatt érdemes odafigyelni a szájhigiéniára. Az agyunk védelmében is érdemes rendszeresen fogat mosni, fogselymet használni, és legalább évente egyszer ellátogatni a fogorvoshoz. Az étrend is fontos szerepet játszik: a cukros ételek és italok kedveznek a fogínygyulladást okozó baktériumoknak, míg a vitaminokban gazdag, változatos étrend segíthet megelőzni a problémát.

Mit tehetünk a megelőzés érdekében?

  1. Rendszeres fogmosás: Naponta kétszer mosd meg alaposan a fogaidat, hogy eltávolítsd a lerakódásokat és a lepedéket.

  2. Fogorvosi ellenőrzés: Legalább évente egyszer érdemes felkeresni a fogorvost, hogy időben felismerjék és kezeljék a fogínyproblémákat.

  3. Egészséges étrend: Kerüld a túlzott cukorfogyasztást, és inkább olyan ételeket fogyassz, amelyek hozzájárulnak az immunrendszer erősítéséhez és a fogak egészségéhez.

  4. Fogtisztítás és fogselyem: Ne csak a fogmosásra, hanem a fogközök tisztítására is figyelj, hiszen itt is könnyen felhalmozódhatnak a baktériumok.

Fogaink védelme összefügg mentális egészségi állapotunkkal is

Bár elsőre talán nem is gondolnánk, hogy a fogínygyulladás és a demencia összefügghet, a tudomány egyértelműen kimutatta, hogy a szájhigiéniára való odafigyelés nemcsak a fogaink egészsége miatt fontos, hanem az agyunk védelmében is. Ezért ha legközelebb fogat mosol, gondolj arra, hogy ezzel nemcsak a mosolyodat, hanem a jövőbeli mentális egészségedet is óvod!

Fontos, hogy egyszerű lépésekkel, mint a rendszeres fogmosás és a fogorvosi ellenőrzés, sokat tehetünk a fogínybetegségek és az ezzel kapcsolatos kockázatok csökkentéséért.

© 2021 Fáklya Rádió · Weboldal: ArtCorner

Artisjus Engedélyszám: W/001506/2020

Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság,
1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. - honlap: www.nmhh.hu

Fáklyarádió - Fény a sötétben