Hogyan rögzítsd a túlvilágról érkező üzeneteket?

Az elektronikus hangjelenségek, más néven az EVP-k (Electronic Voice Phenomena) a szellemvadászok által elhíresült hangfelvételeken jelennek meg, amelyeket bárki bármikor készíthet, akár a saját otthonában is, nem feltétlenül szükséges kísértet járta helyet felkeresnie. De vajon hogyan fogod viselni, miután a hálószobádban felvett hanganyagon egy halott lélek beszél hozzád a túlvilágról?

Hogyan kezdj hozzá?

Ma már megfizethető áron hozzá lehet jutni modern hangfelvevő eszközökhöz, amelyek rendkívül jó minőségben képesek digitális formában rögzíteni. Ennek értelmében a digitális technológia fajtája szinte teljesen mindegy, gondolj csak bele, hogy száz évvel ezelőtt szalagra vették ugyanezt és ők is sikerrel jártak. Lényegében csak válassz ki egy helyet, ahol a felvételt szeretnéd készíteni! Az EVP-t gyakorlatilag mindenhol lehet rögzíteni. Nem kell kísértet járta helyen tartózkodnod (bár az minden bizonnyal izgalmasabb lehet). Akár a saját otthonodban is csinálhatod, de azért gondolj bele, hogyan érezheted majd magad, ha sikerül EVP-hangokat rögzítened a lakásodban.

Maradj csendben és hangolódj rá!

Olyan hangokat próbálsz felvenni, amelyek annyira halkak vagy olyan frekvencián szólalnak meg, amelyeket sajátossága miatt az emberi fül nem is érzékel. Éppen ezért kapcsolj ki minden zajforrást, a rádiót, a tévét és a számítógépet is! Kerülj minden mozgást, egyszerűen csak foglalj helyet egy székben és koncentrálj! Kapcsold be a felvevődet és normális hangnemben, nem suttogva tegyél fel kérdéseket! Ki vagy? Hol vagy? Mi a neved? Miért vagy itt? A kérdések abszolút rád vannak bízva, de fontos, hogy két kérdés között hagyj szünetet, hiszen arra számítasz, hogy válasz is lesz rá a felvételen. Eleinte bőven elég 10-20 perces felvételeket készítened, majd a kezdeti eredmények után nagyobb terjedelembe is belevághatsz.

Jegyezd meg a környezeti zajokat!

Felvétel közben próbálj nagyon tudatosan figyelni a környezetedre és az azon kívüli zajokra! A mindennapi élet ugyan arra edzette agyunkat, hogy kiszűrje a sok háttérzajt, de a hangfelvevőnk bizony „mindent felvesz”. Tehát amikor felvételt készítesz, legyél tudatában ezeknek a zajoknak és jegyezd meg, írd fel, hogy ne téveszd össze őket az EVP-vel. Például: „A bátyám beszélt a másik szobában."...„Egy kutya ugatott odakint."... „egy autó elhaladt az utcán." "...a szomszéd kiabál a feleségével."

Hallgasd meg a felvételt!

A felvétel meghallgatásának és elemzésének legjobb módja, ha letöltöd azt egy számítógépre. Számtalan digitális hangkezelő szoftvert találsz ingyenesen az interneten, használd a számodra legegyszerűbbet! A vizsgálat során érdemes magas minőségű fülhallgatót is alkalmazni és ha hallottál olyan hangokat, amelyeket nem tudsz megmagyarázni, akkor jó eséllyel elkaptál egy EVP-t! Azonban az EVP-k minősége nagyon eltérő. Egyesek nagyon egyértelműek, míg mások nagyon nehezen hallhatóak vagy érthetőek. Különösen egy alacsony minőségű EVP esetében az EVP mondanivalójának megértése vagy értelmezése nagyon szubjektív dolog. Érdemes ezért mással is meghallgattatnod a felvételt, kérd ki a véleményüket, de ne befolyásold őket!

Vezess naplót!

Az EVP kutatás igen hosszadalmas, időigényes tevékenység. Lesz olyan, hogy nem hallasz semmi extrát a felvételen, de lesz olyan, hogy több érdekességet is találsz, ezért érdemes több napszakban is neki állnod. Jegyezd fel azokat az időpontokat, amikor érzékeltél valamit és ugyanabban az időpontban próbálkozz egy másik alkalommal. Az időnek itt fontos szerepe van. Ne add fel! A kitartás gyakran kifizetődő.

Tippek

Dolgozz éjszaka!

Az egyik ok, amiért a szellemkutatók gyakran éjszaka keresnek EVP-t, az nem csak a kísérteties hangulat miatt van, hanem mert a külvilágból is sokkal kevesebb zaj érkezik és nagyobb a csend.

Hagyd el a szobát!

Indítsd el a felvételt, tegyél fel kérdést vagy csak egyszerűen szólítsd meg a térben jelen lévő szellemeket, majd hagyd el a helységet! Egy idő után térj vissza és hallgasd meg mit rögzített a felvevő. Ennek a módszernek az a hátránya, hogy nem vagy jelen és nem hallod a környezeti zajokat, azonban számos meglepetés is rögzítésre kerülhet.

Óvatosan oszd meg EVP-det!

Ha megörökítettél egy jó minőségű EVP-t, fontold meg annak megosztását, mert sajnos hamar megtalálnak a trollok és beállítanak egy még nagyobb csaló trollnak. De ha találsz olyan embereket, kutatókat, akiknek adsz a szavára, ők minden bizonnyal értékelni fogják a munkádat, sőt, akár közös és további együttműködések is kialakulhatnak belőle, tapasztaltunk már ilyet.

Mi is kísérleteztünk EVP hangok felvételével, valamit sikerült is elcsípnünk, amit élő műsorunkban be is mutattunk az adás ideje alatt több alkalommal. Itt tudod visszahallgatni, ha kíváncsi vagy milyen túlvilágról érkező üzenetet rögzítettünk.

© 2021 Fáklya Rádió · Weboldal: ArtCorner

Artisjus Engedélyszám: W/001506/2020

Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság,
1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. - honlap: www.nmhh.hu

Fáklyarádió - Fény a sötétben