Sumer 1. (Orosz Zsolttal)

Az emberre oly jellemzŇĎ line√°ris idŇĎ√©rz√©kel√©stŇĎl √©s gondolkod√°sm√≥dt√≥l neh√©z elszakadnunk, Orosz Zsolt azonban seg√≠t a perspekt√≠vav√°lt√°sban.

Nem k√∂nnyŇĪ feladat egy √ļj perspekt√≠v√°t megjelen√≠ten√ľnk, a t√∂rt√©nelemk√∂nyvekben szereplŇĎ line√°ris fejlŇĎd√©st√∂rt√©nethez k√©pest, melyet l√©pten-nyomon tanulunk √©s amelyre minduntalan vissza-visszahivatkozunk. Sokszor √©p √©sszel felfoghatatlan, hogy l√©teztek m√°r olyan civiliz√°ci√≥k itt a F√∂ld√∂n, akik fejlettebben voltak a ma ember√©n√©l. Nem kifejezetten technol√≥gi√°ban, ink√°bb a szellem √©rz√©kel√©s√©ben.

√Čs amire sokszor neh√©z szavakat tal√°lni, azt megpr√≥b√°ljuk egy eg√©szen m√°s kifejez√©ssel megragadni, hogy m√©giscsak √©rz√©kelhetŇĎv√© tegy√ľk azt, √≠gy lett a sumerb√≥l mitol√≥gia, m√°s kult√ļr√°k feljegyz√©seibŇĎl √©s eml√©kezet√©bŇĎl pedig folkl√≥r.

Sumer l√©t√©t letagadni √©ppen emiatt azonban m√©gsem lehet, ahogy Orosz Zsolt is fogalmaz: ez m√ļltunk, jelen√ľnk √©s j√∂vŇĎnk.

A sumer kult√ļra kapcs√°n azt√°n a sz√°nd√©k ker√ľl f√≥kuszba.  A  mai modern ember gondolkod√°sa hajlamos abba az ir√°nyba tend√°lni, hogy idŇĎben visszafel√© haladva, a r√©gi korok emberi tudatlanok voltak. Neh√©z ezzel √∂sszevetni azokat a csod√°latos √©p√≠tm√©nyeket, melyek megalkot√°sa √©ppen emiatt a hihetetlen kateg√≥ria sz√©l√©t s√ļrolja. Ez az ismeret pedig a l√©tez√©s √©rtelm√©nek jobban √©rt√©s√©ben √∂sszpontosult √©s azzal a fajta szellemi l√°t√°ssal √∂tv√∂zŇĎdik, amelyek nem a k√ľlcs√≠nt, hanem a belsŇĎ √©rt√©keket, a sz√°nd√©kot helyezt√©k f√≥kuszba.

A materialista vil√°g √©s az elvesztett szellemi l√°t√°sunk miatt √©ppen ez√©rt neh√©z √©rten√ľnk ma Sumert.

A F√°klya R√°di√≥ban elhangzott besz√©lget√©st teljes eg√©sz√©ben meghallgathatod vagy let√∂ltheted ide kattintva!

L√°togass el facebook oldalunkra, tekintsd meg a F√°klya R√°di√≥ elk√©pesztŇĎen saj√°tos √©let√©t √©s nyomj nek√ľnk egy like-ot, ha elnyerte a tetsz√©sed!

© 2021 Fáklya Rádió · Weboldal: ArtCorner

Artisjus Engedélyszám: W/001506/2020

Fel√ľgyeleti szerv: Nemzeti M√©dia- √©s H√≠rk√∂zl√©si Hat√≥s√°g,
1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. - honlap: www.nmhh.hu

Fáklyarádió - Fény a sötétben