Sumer 1. (Orosz Zsolttal)

Az emberre oly jellemző lineáris időérzékeléstől és gondolkodásmódtól nehéz elszakadnunk, Orosz Zsolt azonban segít a perspektívaváltásban.

Nem könnyű feladat egy új perspektívát megjelenítenünk, a történelemkönyvekben szereplő lineáris fejlődéstörténethez képest, melyet lépten-nyomon tanulunk és amelyre minduntalan vissza-visszahivatkozunk. Sokszor ép ésszel felfoghatatlan, hogy léteztek már olyan civilizációk itt a Földön, akik fejlettebben voltak a ma emberénél. Nem kifejezetten technológiában, inkább a szellem érzékelésében.

És amire sokszor nehéz szavakat találni, azt megpróbáljuk egy egészen más kifejezéssel megragadni, hogy mégiscsak érzékelhetővé tegyük azt, így lett a sumerból mitológia, más kultúrák feljegyzéseiből és emlékezetéből pedig folklór.

Sumer létét letagadni éppen emiatt azonban mégsem lehet, ahogy Orosz Zsolt is fogalmaz: ez múltunk, jelenünk és jövőnk.

A sumer kultúra kapcsán aztán a szándék kerül fókuszba.  A  mai modern ember gondolkodása hajlamos abba az irányba tendálni, hogy időben visszafelé haladva, a régi korok emberi tudatlanok voltak. Nehéz ezzel összevetni azokat a csodálatos építményeket, melyek megalkotása éppen emiatt a hihetetlen kategória szélét súrolja. Ez az ismeret pedig a létezés értelmének jobban értésében összpontosult és azzal a fajta szellemi látással ötvöződik, amelyek nem a külcsínt, hanem a belső értékeket, a szándékot helyezték fókuszba.

A materialista világ és az elvesztett szellemi látásunk miatt éppen ezért nehéz értenünk ma Sumert.

A Fáklya Rádióban elhangzott beszélgetést teljes egészében meghallgathatod vagy letöltheted ide kattintva!

Látogass el facebook oldalunkra, tekintsd meg a Fáklya Rádió elképesztően sajátos életét és nyomj nekünk egy like-ot, ha elnyerte a tetszésed!

© 2021 Fáklya Rádió · Weboldal: ArtCorner

Artisjus Engedélyszám: W/001506/2020

Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság,
1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. - honlap: www.nmhh.hu

Fáklyarádió - Fény a sötétben