Z, az elveszett v√°ros

Egyes legend√°k √©s fennmaradt iratok szerint az Amazonas-medenc√©ben l√©tezik egy elveszett v√°ros, melyet ellepett a sŇĪrŇĪ dzsungel n√∂v√©nyzete. Sz√°mtalan felfedezŇĎ pr√≥b√°lt m√°r a nyom√°ra akadni, de mind hi√°ba, a v√°rost az√≥ta sem tal√°lt√°k meg. Vagy m√©gis? Net√°n van valami alapja az eg√©sz t√∂rt√©netnek vagy csak pletyka az eg√©sz? A v√°rost csak √ļgy h√≠vt√°k, hogy "Z" √©s nem ak√°rki nevezte el √≠gy, mint Perc Harrison Fawcett.

A viktori√°nus korszak utols√≥ √©veiben a F√∂ld szinte minden sz√°razf√∂ldi szeglete fel lett fedezve. A r√©gi mitikus szigetek eltŇĪntek a tenger√©sz t√©rk√©pekrŇĎl √©s a kontinenseket is szinte t√∂k√©letesen behat√°rolt√°k. Azonban n√©h√°ny feh√©r folt m√©g maradt a t√©rk√©pen: D√©l-Amerika dzsungelei, az Amazonas vid√©ke, amely a vil√°g egyik leghosszabb foly√≥ja. Egyik legh√≠resebb mell√©k√°ga a Rio Negro. Ez a vid√©k olyan rejt√©lyes volt az emberek sz√°m√°ra, mint a Hold s√∂t√©t oldala. √öjabb √°llatok ker√ľltek felfedez√©sre, √≥ri√°si k√≠gy√≥k √©s hasonl√≥ furcsa szerzetek. Itt kerest√©k a h√≠res aranyv√°rost, Eldor√°d√≥t is.

Percy Fawcett

Visszat√©rve Fawcettre, aki 1867.augusztus 31.-√©n sz√ľletett az Egyes√ľlt Kir√°lys√°gban, egy vil√°gh√≠res angol utaz√≥, felfedezŇĎ, archeol√≥gus volt. √Čdesapja tagja volt a Kir√°lyi F√∂ldrajzi T√°rsas√°gnak √©s √≠gy, mint ut√≥d innen mer√≠tette ind√≠ttat√°s√°t az exped√≠ci√≥khoz √©s felfedez√©sekhez. Fawcett megannyi exped√≠ci√≥t levezetett, igazi kem√©ny fick√≥ volt, aki nem tŇĪrte a gyenges√©get csapat√°ban. Olyan edzett volt, hogy a sok kalandorral ellent√©tben, nem haszn√°lt a foly√≥n se cs√≥nakot, a f√∂ld√∂n m√°lh√°s √°llatokat sem, semmit, a dzsungelt a saj√°t k√©t l√°b√°n akarta felfedezni √©s v√©gigj√°rni. Volt katona, titkos szolg√°lat tagja, t√©rk√©pk√©sz√≠tŇĎ √©s im√°dta a f√∂ldrajzot. Ki akarta t√∂r√∂lni a feh√©r, ismeretlen ter√ľleteket a t√©rk√©pen. M√≠g ŇĎ h√≥napok alatt megj√°rta az olyan utakat, addig ez m√°s felfedezŇĎknek √©vekbe teltek. Olyan volt, mint egy legyŇĎzhetetlen ember, ugyanis a dzsungel betegs√©geinek is sorban ellen√°llt a szervezete. Bar√°ts√°gos volt az indi√°nokkal √©s sok t√∂rzs nyelv√©t besz√©lte is, hogy elker√ľlje vel√ľk a konfliktust. √Črdekess√©gk√©nt megjegyezn√©m, hogy nagy bar√°ts√°gban √°llt Sir Arthur Conan Doyle-al, aki FawcettrŇĎl mint√°zta a m√©lt√°n h√≠res Elveszett Vil√°g c. mŇĪv√©nek Challenger professzor karakter√©t.

Fawcett arra a k√∂vetkeztet√©sre jutott, hogy egy ŇĎsi magas kult√ļra n√©pe m√©g mindig ott √©l az Amazonas-medenc√©ben √©s civiliz√°ci√≥juk olyan r√©gi √©s fejlett, hogy felfedez√©s√ľk mind√∂r√∂kre megv√°ltoztatn√° az Amerik√°r√≥l kialakult v√©lem√©nyt. Az elveszett v√°rost "Z"-nek keresztelte el. Szerencs√©re napl√≥feljegyz√©seibŇĎl megtudhatjuk mit is gondolt errŇĎl, de hallgat√°sba is burkol√≥dzott, mert f√©lt a vet√©lyt√°rsait√≥l, hogy ellopj√°k √∂tlet√©t √©s adatait, √©s elŇĎbb fedezik fel a v√°rost. M√©g feles√©ge elŇĎtt is titokban tartotta a koordin√°t√°kat, hogy merre megy majd. Rejtjeleket √©s titkos k√≥dokat haszn√°lt.

A legenda és a bizonyítékok

A mi "Indiana Jones"-unk csak a t√©nyeknek hitt, sz√°mtalan √≠r√°st, dokumentumot, lev√©lt√°ri anyagot, r√©g√©szeti mŇĪt√°rgyat √°tvizsg√°lt √≠gy nem mondhat√≥ holdk√≥rosnak. Elm√©let√©t portug√°li lev√©lt√°ri adatokra √©s egy 1753-as Ropos√≥ nevŇĪ portug√°l utaz√≥ besz√°mol√≥j√°ra alapozta. A legend√°s v√°rost Braz√≠li√°ba, a Mato Grosso t√©rs√©g√©be helyezte. Mivel kor√°bban Ceylonban tart√≥zkodott katonai szolg√°latai alatt, elŇĎsz√∂r itt hallott a v√°rosr√≥l, hogy egy nagy kiterjed√©sŇĪ kir√°lys√°g, palot√°k lapulnak meg a n√∂v√©nyek alatt.

Ezut√°n tov√°bb furdalta a gondolat √©s sz√°mos exped√≠ci√≥ja sor√°n siker√ľlt p√°r bennsz√ľl√∂tt sz√≥t megtanulni √©s nagyon sok t√∂rzzsel √∂sszebar√°tkozott. √Ėsszesen egy eset fordult elŇĎ, ahol k√©nytelenek voltak elmenek√ľlni a csapat√°val a "vadakt√≥l"- ahogy ŇĎk nevezt√©k ŇĎket. M√≠g a tud√≥sok √ļgy gondolt√°k, hogy ezek a t√∂rzsek primit√≠vek, Fawcett √ļgy gondolta, hogy igenis fejlettek, a hal√°szat √©s a vad√°szat bonyolult m√≥dszereit fejlesztett√©k ki, nagyon sok √©lelmiszer tartal√©kokat is felhalmoztak, ami az elŇĎfelt√©tele egy nagy l√©tsz√°m√ļ fejlett civiliz√°ci√≥nak. Ismert√©k a gy√≥gyn√∂v√©nyeket, a betegs√©geket, az √°llatok h√≠v√°s√°t stb. sz√≥val egy√°ltal√°n nem voltak primit√≠vek. Fennmaradtak a legend√°k feh√©r indi√°nokr√≥l is, azaz ezek nem lehetnek bennsz√ľl√∂ttek, teh√°t kor√°bban √©rkeznie kellett egy bizonyos feh√©r ember csoportnak, akik itt letelepedtek. Az ŇĎserdŇĎkben, szikl√°kon petroglif√°kat, rajzokat tal√°lt, valamint cser√©ped√©nyeket is. Az ilyen apr√≥s√°gok is erŇĎs√≠tett√©k Fawcett hit√©t "Z"-ben.

√Āttanulm√°nyozta a kor√°bbi konkviszt√°dorok feljegyz√©seit. Ezeknek nagy r√©sz√©t k√∂ltŇĎi t√ļlz√°snak nevezte, √°m √ļgy gondolta, hogy van alapjuk. Ezek a r√©gi felfedezŇĎk mind-mind egym√°st√≥l k√ľl√∂n, hasonl√≥ feljegyz√©seket k√©sz√≠tettek egy dzsungelben lapul√≥ v√°rosr√≥l, amazonokr√≥l √©s nagy sz√°m√ļ embercsoportokr√≥l. Fawcett maga is tal√°lkozott nŇĎi bennsz√ľl√∂tt csoportokkal √ļgy gondolta ezek lehettek az amazonok, a nagy sz√°m√ļ ember csoportokat kiirtotta a megannyi j√°rv√°ny √©s m√°r csak elsz√≥rva √©lnek, a v√°rost pedig n√©h√°nyan l√°thatt√°k, de hogy a kapzsi felfedezŇĎk nem tal√°lt√°k meg azt is biztosnak v√©lte.

A v√©gsŇĎ l√∂k√©st egy portug√°lul √≠r√≥dott k√©zirat adta, amit most a Brazil Nemzeti K√∂nyvt√°r t√∂bb ezer darabos iratt√°r√°ban tartanak. "T√∂rt√©nelmi besz√°mol√≥ egy nagy, titkos √©s nagyon r√©gi v√°rosr√≥l.. amelyet 1753-as √©vekben fedeztek f√∂l." Sz√≥ltak a k√©zirat kezdŇĎ sorai.  Egy portug√°l bandeirante, azaz szerencselovag toll√°b√≥l sz√°rmazott, akinek a nev√©t m√°r nem lehet kiolvasni. Le√≠rja, hogy ŇĎ √©s emberei mik√©nt indultak el Braz√≠lia belsej√©be. "Hossz√ļ v√°ndorl√°s sor√°n felfedezt√ľnk egy hegyl√°ncot, amely szinte az egekig √©rt. Tal√°ltunk egy utat a hegyek k√∂z√∂tt, mely √ļgy tŇĪnt emberk√©z alkotta, mintsem a term√©szet." Amikor el√©rt√©k az √∂sv√©ny legmagasabb pontj√°t, alattuk egy ŇĎsi v√°ros romjai ter√ľltek el bolt√≠vekkel, utakkal, templomokkal √©s egy szoborral. A k√©zirat alj√°n sz√°mos hieroglif volt felrajzolva, amit az √≠r√≥ l√°tott a v√°rosban.

A végzetes expedíció, kutató expedíciók és feltételezések

Fawcett 1925-ben fi√°val Jack Fawcettel √©s annak bar√°tj√°val Raleigh Rimmel indult el a v√°ros megkeres√©s√©re. Sz√°nd√©kosan ŇĎket v√°lasztotta, mert benn√ľk megb√≠zott √©s igen erŇĎs f√©rfi√ļk voltak. A t√°rsas√°gok szerint, akik t√°mogatt√°k, mind azt hangoztatt√°k, hogyha ezt ŇĎ nem tudja v√©ghez vinni, akkor senki sem. Az volt a terve, hogy a kor√°bbi exped√≠ci√≥j√°nak v√©gsŇĎ pontj√°ig k√≠s√©rŇĎkkel utazik, majd onnan mind√∂sszesen h√°rman indulnak tov√°bb. Kital√°lt√°k, hogy k√ľld√∂ttekkel tov√°bb√≠tj√°k egy bizonyos pontig a leveleiket, hogy mi van vel√ľk. Utols√≥ level√©t Fawcett 1925. m√°jus 29-√©n √≠rta. Ebben a lev√©lben besz√°molt arr√≥l, hogy ŇĎ √©s fia j√≥l van, azonban Raleigh-nak gennyes fek√©lyek vannak a l√°b√°n, beteg √©s lesov√°nyodott, ez√©rt k√©ts√©ges, hogy kib√≠rja-e a tov√°bbi megpr√≥b√°ltat√°sokat. Utolj√°ra egy falu t√∂rzse l√°tta √©letben, √°m ŇĎket ismerte √©s nem b√°ntott√°k. Eljutottak a h√≠res D√∂gl√∂tt L√≥ t√°borhelyre is, amely arr√≥l kapta a nev√©t, hogy '21-ben Percy ott lŇĎtte le beteg lov√°t. Ezek voltak az utols√≥ h√≠rek az exped√≠ci√≥r√≥l, a r√©sztvevŇĎk tov√°bbi sorsa mind a mai napi ismeretlen.

Ezek ut√°n sz√°mtalan kutat√≥exped√≠ci√≥ indult ut√°nuk, de mindhi√°ba, senki sem tal√°lta meg ŇĎket.

Sok felt√©telez√©s l√°tott napvil√°got. Az egyik, hogy meg√∂lt√©k a kis csapatot, m√©ghozz√° az egyik indi√°n t√∂rzs. Ezt neh√©z elhinni, mert Fawcett j√≥ kapcsolatot √°polt a t√∂rzsekkel, mindig is erre alapozott. M√©g a helyi t√∂rzsek lesz√°rmazottai is eml√©keznek r√°, hogy l√°tt√°k, mikor kisebbek voltak. A m√°sik felt√©telez√©s az volt, hogy meg√∂lt√©k √©s kirabolt√°k ŇĎket, az akkoriban ott bujdos√≥ katon√°k. Egy √ļjabb gondolat az, hogy egyszerŇĪen csak nem b√≠rt√°k ki a dzsungel megpr√≥b√°ltat√°sait √©s elvesztek valahol, fŇĎk√©nt a s√©r√ľlt Rimmel miatt. Term√©szetesen ez is lehets√©ges, de egyik felt√©telez√©sre sincs semmif√©le bizony√≠t√©k. Egyesek pedig √ļgy gondolt√°k, hogy megtal√°lta Z-t, de onnan m√°r nem akart visszat√©rni, annyira elbŇĪv√∂lte...

A legenda valósága

Napjainkban fejlett falvak nyomaira bukkantak bizonyos r√©gi√≥kban, a dzsungelben, ahov√° Percy igyekezett. Az erdŇĎirt√°s sor√°n sz√°mtalan kultikus helyet fedeztek fel, amely a r√©g√©szek szerint egy √≥ri√°si v√°ros√°llamhoz tartozhattak. Sz√°mtalan geoglif√°kat, f√∂lds√°ncokat fedeztek fel, amiknek rendeltet√©si feladata ismeretlen. M√©ly √°rkok √©s peremek vannak t√∂bb sz√°z m√©teren kereszt√ľl, amiket eddig elrejtett a dzsungel. Utak, t√∂lt√©sek, csatorn√°k, r√°mp√°k bukkantak elŇĎ. √Čp√≠t√©s√ľkh√∂z rengeteg ember kellett, akik fejlettek, √ļgyhogy Fawcett elm√©let√©nek egy r√©sze t√©nny√© v√°lt, s beigazol√≥dott, m√©g ha nem is teljesen. Ugyanis a fejlett v√°ros√°llam, nem k√∂veket haszn√°lt, ugyanis kev√©s kŇĎ tal√°lhat√≥ a dzsungelben, szerves anyagb√≥l k√©sz√≠tett√©k a telep√ľl√©seket: fa, p√°lmalev√©l, f√∂ldhalmok, amelyek lebomlanak, de nyomuk megmarad. Tal√°ltak egy barlangot is, melynek m√©lye egy 10 ezer √©ves (!!!) telep√ľl√©s maradv√°nyait rejtette. Amaz√≥nia √©szaki r√©sz√©n felt√°rtak egy kŇĎbŇĎl k√©sz√ľlt csillag√°szati obszervat√≥riumot is, amik ak√°r 2 ezer √©vesek is lehetnek! Gyakorlatilag minden √©rv√©nytelenn√© v√°lt, amit valaha tudtunk a Kolombusz elŇĎtti Amerik√°r√≥l.

Hasonl√≥ t√©m√°kkal tal√°lkozhatsz m√©g h√≠reink k√∂z√∂tt a Paranorm√°lis men√ľben, valamint √©lŇĎben a h√©tfŇĎi Paranorm√°list√≥l a spiritualit√°sig c. mŇĪsorunkban is 20 √≥rai kezdettel. K√∂vesd figyelemmel Napt√°runkat √©s t√°j√©koz√≥dj az aktu√°lis mŇĪsorainkr√≥l!  Valamint l√°togass el facebook oldalunkra is, tekintsd meg a F√°klya R√°di√≥ elk√©pesztŇĎen saj√°tos √©let√©t √©s nyomj nek√ľnk egy like-ot, ha elnyerte a tetsz√©sed!  

© 2021 Fáklya Rádió · Weboldal: ArtCorner

Artisjus Engedélyszám: W/001506/2020

Fel√ľgyeleti szerv: Nemzeti M√©dia- √©s H√≠rk√∂zl√©si Hat√≥s√°g,
1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. - honlap: www.nmhh.hu

Fáklyarádió - Fény a sötétben