Valak, a démon kísértésének története

Valak neve a „The Conjuring” (Démonok között) című filmsorozat által világhírűvé vált. A 2013-ban bemutatott misztikus-horror valóságos eseményeket mutat be, méghozzá a híres Warren házaspár beszámolói alapján. 2018-ban egy külön filmet is kapott „The Nurse” (Az Apáca) címmel.

Ed és Lorrein Warren a világ leghíresebb paranormális nyomozói voltak, akik több kísérteties és démoni helyen jártak és kapcsolatba léptek a láthatatlan világgal. Olyan esetek kapcsolhatók hozzájuk, mint például az Annabelle baba esete, az Enfield poltergeist és az Amityville horror.

1952-ben megalapították szellemvadász csoportjukat és állításuk szerint legalább 10 000 esetet vizsgáltak ki. Az esetek helyszínéről tárgyi bizonyítékokat is hoztak – például az előbb említett babát –, amit aztán a saját múzeumukban helyeztek el. Később már több száz tárgy gyűlt össze és egy jelképes összegért bárki megtekinthette őket. A múzeum a pár halálával bezárt: Ed 2006-ban, Lorrein pedig 2019-ben hunyt el. Lorrein egyébként némi médiumi képességekkel bírt – látomásai is voltak –, így segítette a férjét az esetek feltárásában.

Az Apáca a sorozat és franchise egyik leghíresebb darabja lett és 365 millió dolláros bevételt hozott. A fáma szerint Valak a Hodgen családot kísértette generációkon keresztül, majd pedig démoni apácaként jelent meg Lorrein előtt. A szellem olyan erős, hogy gyilkosságba és öngyilkosságba kergeti az áldozatait.

Valak alakja a valóságon alapult. Több névvel is illetik, mint például Vlax, Valac vagy Volac, aki a Pokol ura. A démoni világ egyik leghatalmasabb lénye. A középkori grimoárokban (olyan okkult varázskönyvek, melyekben megtalálhatók a démonok és másvilági lények nevei, rajzai, továbbá a megidézésük módja is) többször is szerepel a neve, így már akkor is híresnek számított.

Az első könyv, amiben megtalálható a neve a „Salamon kulcsai” címet viseli és a 17-ik században íródott, bár egyes történészek szerint akár 15-ik századi is lehet. A pontos szerzője a mai napig nem ismert, de Salamon királynak tulajdonítják. Ez azonban biztos, hogy nem igaz, mert akkoriban több varázskönyvet is az ő nevéhez fűztek. A király ugyanis híres volt bátorságáról és az a pletyka terjedt el róla, hogy titokban mindenféle okkult és asztrológiai dolog érdekelte. A könyvnek több változata is létezik, kisebb-nagyobb javításokkal, de mindnek ugyanaz a lényege: démonokat és szellemeket is lehet velük megidézni, hogy segítséget nyújtsanak egy kért feladatra, bár tudjuk, hogy az semmiképp sem vezet semmi jóra.

A mágikus műveletek részletes leírásával találkozhatunk a könyvben. A különböző rítusokat és invokációkat a gyakorlatban alkalmazva meghozhatja az eredményét, és megjelenhet számunkra a kért démon. A pokol lényeit felszólíthatjuk különböző feladatokra, vagy meg is átkozhatunk valakit velük. Vannak egyes démonok, akik ellopott tárgyakat és kincseket is előkerítenek a számunkra, ha kérjük. Itt szerepel Valak neve is, akit még illusztráltak is egyes könyvekben, de nincs túl sok köze az apácákhoz. Természetesen a démonok bármilyen alakot fel tudnak venni, de ez esetben Valak ábrázolása egységesen az, hogy egy kétfejű szörnyetegen egy szárnyas, puttó szerű gyermek ül. A leírások elmondják nekünk, hogy harminc démon sereget vezet és a lista alapján ő a 62-ik démon a 72-ből. Valak egyik képessége az, hogy kígyókat tud megidézni, hogy megtámadja ellenségeit.

De hogyan lett a filmekben Valakból egy apáca? Ed és Lorrein arról számolt be, hogy anno az 1970-es években egy apáca szellemével találkoztak egy kísértet járta templomban valahol Dél-Angliában. A szellem azért bukkanhatott fel, mert élve befalazták a kolostor falaiba, ugyanis azzal vádolták meg, hogy viszonya volt a helyi plébánossal. A médiumi képességekkel megáldott nő szemtől-szembe találkozott vele az egyik látogatás során a temető környékén, de a szellem nem bántotta őt, hanem csak eltűnt.

Valak nevét tehát felhasználták a filmekben, de az alakját megváltoztatták az angliai apáca szellemére. Így sokkal ijesztőbb és rejtélyesebb lett, aki a mozinézők egyik legkedveltebb és legrémesebb figurájává vált.

Hasonló témákkal találkozhatsz még híreink között a Paranormális menüben, valamint élőben a keddi ParaSpiri műsorunkban is. Látogass el facebook oldalunkra, tekintsd meg a Fáklya Rádió elképesztően sajátos életét és nyomj nekünk egy like-ot, ha elnyerte a tetszésed!

© 2021 Fáklya Rádió · Weboldal: ArtCorner

Artisjus Engedélyszám: W/001506/2020

Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság,
1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. - honlap: www.nmhh.hu

Fáklyarádió - Fény a sötétben